Hotspot Alert | Bar Mitts Amsterdam

De Javastraat in Amsterdam-Oost, onthoud deze straat. Want wat zitten hier veel gezellige spots. Wat alleen nog miste, was de alsmaar hipper wordende Midden-Oosterse cuisine. Laat Bar Mitts daar sinds eind deze zomer verandering in hebben gebracht. Als achterbuuf kon het dan ook niet uitblijven dan dat ik het eten van deze nieuwkomer as soon as possible soldaat ging maken. Douze points! 

Huiselijkheid buiten de deur bij Bar Mitts

Slechts een paar weken open en nu al hangt er hier een knap staaltje gezelligheid. Deels komt dat natuurlijk door het interieur. Fris, licht, warm en een tikkeltje exotisch. Her en der een zitje om – waarschijnlijk voor uren – in te ploffen. Deels komt dat ook zeker door de toegankelijkheid. En dan hint ik naar de warme ontvangst, de relaxte en ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’-ambiance.

Zelf omschrijft de eigenaar van Bar Mitts – Thomas van der Meulen – zijn toko als: ‘Een plek waar Midden-Oosterse smaken worden geblend met wat Amsterdamse rock ’n roll.’ Alles zelfgemaakt. Alles vers. En waarom als rasechte kaaskop dan juist deze cuisine hoor ik je denken? Hij heeft de afgelopen tijd de globetrotter uitgehangen, en over de hele wereld smaken ontdekt. Smaken die ‘m aan het denken hebben gezet. Voornamelijk de oneindige kruiden- en specerijencombi’s uit het Midden-Oosten lieten ‘m niet los.

Vitamine Bar Mitts 

Over Thomas’ opgedane culinaire kennis heeft-ie z’n eigen creatieve Amsterdamse sausje gegoten. Geen CTRL c’en praktijken. De Israëlische roots van de gerechten zijn te proeven, net zoals de eigen touch. Street food op z’n Midden-Oosters is meer dan falafel en pita’s bewijst Bar Mitts. Vergeet de oer-Hollandsche, goudbruine bitterballen voor bij de borrel. Say hi, kroketten met feta en gerookte aubergine. Of wat dacht je van shakshuka, vijgen met burrata of lamskebab.

En dacht je dat je tijdens een avond uit niet aan je veggies kon komen, dan heb je het goed mi(tt)s. Wat dacht je van een hele artisjok, bloemkool met verse kruiden, geroosterde amandelen, granaatappel en za’atar of geroosterde zoete aardappel met een geitenkaascrème, korianderpesto en gezouten rode ui. Eigenlijk kan je zelfs stellen dat 90% van de kaart als ‘vegetarisch’ of zelfs ‘vegan’ gelabeld kan worden. Goed nieuws voor de vega(n)istas. Maar net zo goed nieuws voor de bourgondiërs: er staat mega lekker vlees op het menu, en bij de overige gerechten ga je het sowieso niet missen. Beloofd!

Bar Mitts

(Non)-alcoholische on the sides

Bar Mitts weet ook de dorstige mens te pleasen. GT’s en cocktails pronken op de drankenkaart, naast Amsterdamse IPA’s en non-alcoholisch lekkers. Ze zijn nog druk in de weer met trial and error’en en finetunen van de dranken. Ze nemen je maar wat graag mee in dat proces, en zijn benieuwd naar je ongezouten mening. Aan de lekkermakende namen zal het niet liggen: Beiroet Breeze, Pineapple & Sage Martini, Lemon vs Ginger.

Niet omdat het m’n achterbuur is, maar Bar Mitts is een plek om dol op te worden. Om te starten met een borrel en vervolgens urenlang te happen, happen en nog meer te happen. Een niet al te uitgebreide kaart waar je alsnog genoeg kanten mee op kan. En inmiddels zijn ze van vrijdag t/m zondag ook open voor brunch. Lazy Sunday brunch, iemand?