Helen met kleur: stuur je emoties met kleurentherapie

Kleur is een onderdeel van de werkelijkheid net zoveel als lucht en water dat zijn. Een kleurloos bestaan kun je je toch niet voorstellen? Dankzij ons vermogen om kleur te kunnen zien kunnen we daar dus ook wat mee doen. Dat is best bijzonder want niet ieder levend wezen ziet de werkelijkheid op dezelfde manier en heeft het vermogen om kleur te zien.

Kleurentherapie is een vorm van healing en een therapie waarbij er verschillende kleuren worden gebruikt om gewenste resultaten te bereiken. Het is een holistische, niet meetbare maar krachtige therapie die al duizenden jaren bestaat. Bewijs daarvan is gevonden door oude teksten in muren gegraveerd in landen zoals India, China en Egypte.

En zo werkt het
De manier waarop kleuren therapeutisch kunnen werken heeft te maken met het feit dat kleur een vorm van licht is. Kleur bevat elektromagnetische straling, energie die op dezelfde manier trilt als hitte, geluid en radiogolven. Deze energie kan een helende werking hebben. Omdat kleur dus bestaat uit verschillende golflengtes en frenquenties wordt het niet alleen door je ogen, maar door je hele lichaam opgenomen. Het lichaam heeft zeven chakra’s, dit zijn de energiecentrums van het lichaam. Ieder chakra heeft z’n eigen kleur en staat in verband met organen en emoties. Bij je onderlichaam bevindt zich het rode chakra, daarna komt oranje, geel, groen, blauw, indigo en op je kruin zit het paarse chakra.

Kleuren gebruiken om je beter te voelen
Er zijn verschillende manieren om kleuren op een helende manier te gebruiken. Geen mens is hetzelfde dus hebben therapeuten vaak een behandeling op maat. Voor sommige mensen schijnt therapie met gekleurde zijde sjaals goed te werken, voor ’n ander zijn gekleurde edelstenen weer beter. Je kunt ook gesolariseerd water drinken, mediteren met één kleur of gekleurd licht op je lichaam laten schijnen. Dat is nogal wat vinden wij! Zelfs door je kledingkeuze schijn je invloed uit te oefenen op je state of mind. Misschien dat je daarom ’s ochtends uren staat te twijfelen voor de kast. Wit? Of zwart? Wat dan eigenlijk weer geen kleur is, maar wel als we het over kleurentherapie hebben. Daar is zwart een krachtige kleur, vrouwen die zwart dragen hebben scherp inzicht en houden graag controle. Ook in huis zijn kleuren erg belangrijk, je kiest niet zomaar voor een gekleurde muur. Je moet je er goed bij voelen.

8 x Feng Shui tips voor positieve energie in huis.

Geel versterkt de zenuwen en stimuleert de geest, het zorgt voor meer inzichten, prikkelt de geest maar wekt ook eetlust op
Blauw ontspant, verfrist, helpt voor een goede nachtrust en vermindert juist eetlust
Rood is een stimulerende en krachtige kleur, veel bedrijven gebruiken het om klanten te overtuigen.
Groen is rustgevend en kalmerend en heeft een positief effect op je communicatie.
Wit is misschien wel de meest positieve kleur. Wit is in staat om alle andere kleuren te versterken, het is een heldere kleur die staat voor reinheid, onschuld en waarheid.
Oranje is de kleur van bezinning, meditatie, rust, behulpzaamheid en empathie. Daarbij is het een optimistische kleur die creativiteit enorm stimuleert.
Indigo staat voor je derde oog, het is dan ook de meest spirituele kleur en die van het bewustzijn naar hogere niveaus.
Violet vermindert stress en spanning, staat voor dienstbaarheid en spiritualiteit. Deze kleur stimuleert ook je intuïtie en verbeeldingskracht.

Goed om te weten
Volgens een Duits onderzoek smaakt een glas rode wijn beter als je deze drinkt bij kaarslicht en rood of blauw schemerlicht. Bij witte of groene verlichting smaakt dit zelfde glas minder goed. Kiezen we daarom in de winter voor rood en in de zomer voor wit?

Het klinkt allemaal zweverig, maar dat is het dus niet. Al van oudsher worden kleuren gebruikt om bepaalde sferen te creëren. Je hebt altijd met kleur te maken, of je nu buiten of binnen bent. In de winter is het donker, en dat ziet er? Juist: somber uit. Maar als jij een hele mooie blauwe lucht ziet kan jouw dag niet meer stuk. Het zijn kleine gekleurde beetje die helpen!

7 tekenen dat jouw derde oog zich heeft geopend.