Grote borsten, kleine borsten… je moet het ermee doen

Wist jij dat kleine borsten de nieuwste trend zijn? Het was op het nieuws en het staat zelfs in de Vogue. En dan weet je het wel: plat is beter. Maar moeten we nu massaal onze borsten inbinden om met een mini cupmaatje door het leven te gaan? Dat lijkt mij onverstandig. En hoezo zijn borsten trendgevoelig? Het is heus niet zo dat je ieder seizoen een andere maat kunt aanschaffen

Toch maken vrouwen zich minder druk om een maatje minder en de winkels hangen vol bralettes waar je, als je grote borsten hebt, niks mee kunt. Ze zijn prachtig, dat dan weer wel. Maar even serieus: hoe komt het dat we opeens liever kleine borsten hebben? Komt het door de fitgirls die jou motiveren om een killer body te realiseren? Of komt het door de modellen die allemaal met een maatje minder over de catwalk paraderen? Ja. Sporten met grotere borsten gaat minder makkelijk dan met een kleiner formaat en ook de bralettes zijn enkel alleen beschikbaar voor de kleinere cupmaten. Alleen kunnen we spreken van een trend?

Dat vinden wij niet. Je lichaam is geen modeverschijnsel, je wordt er mee geboren en daar moet je het de rest van je leven mee doen. Of je nu dik, dun, klein, groot met dikke tieten of zo plat als een dubbeltje bent, er is niemand die jou daar op mag beoordelen. En je hoeft al helemaal niet om de haverklap onzeker te worden omdat jouw borsten ineens niet meer hot zijn. Wie weet zijn ze dat volgend jaar weer wel… het punt is: je kunt je lichaam niet inruilen of kopen. Ja. Er bestaat zoiets als plastische chirurgie maar als je daarvoor kiest, moet dat een keuze vanuit jezelf zijn. Niet omdat het je wordt opgedragen in de media. De plastisch chirurg ziet je al aankomen: “Dokter mag ik een maatje minder?”. “Maar mevrouw, u heeft ze vorig jaar nog laten vergroten?” Je snapt wat ik bedoel. Tieten zouden niet trendgevoelig moeten zijn. Ze moeten bij je passen, hoe groot of klein ze ook zijn en dat je ze mooi aan wilt kleden is een ander verhaal. Doormiddel van mode laat je zien wie je bent en kun je je onderscheiden van de rest van de wereld. Mode KUN je kiezen, je lichaam moet je accepteren. Laten we daarom niet nog harder schreeuwen dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn. Als je gezond bent, ben je dat namelijk wel.

Lees ook: veel vrouwen dragen een verkeerde beha.