Glutenvrije Tarte Tartin met peer en pistache

Tarte Tatin is ongelofelijk lekker en de glutenvrije variant met zo min mogelijk suiker is nét zo lekker maar wel gezonder. Ik zag vaak genoeg recepten voor een Appel Tarte Tartin voorbij komen maar een glutenvrije variant kwam ik minder vaak tegen. Al helemaal niet met peer… dus bedacht ik zelf een recept. Omdat het deeg glutenvrij is, is het minder luchtig dan de normale tarte tartin. Normaal gesproken is glutenvrij deeg moeilijk te kneden maar met de Smeg keukenmachine is het zo gepiept.

Dit heb je nodig
250 gram glutenvrije bakmix
150 gram kokosolie
75 ml plantaardige melk (ik gebruik havermelk)
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baking soda
5 peren
sap van een halve citroen
Eventueel 3- gram kokosbloesemsuiker
Handje pistache

perentaart
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden
Verwarm de kokosolie marie au bain. Mix het glutenvrije bakmeel met de gesmolten kokosolie, bakpoeder, baking soda, plantaardige melk en een snufje zout. Laat dit vijf minuten kneden in de keukenmachine tot een glad mengel. Maak hier een bol van en rol deze bol op een bakpapier uit tot een ronde cirkel.

Snijd de peer in schijfjes van ongeveer 1 cm dik en sprenkel het sap van de halve citroen over de partjes.

Vet een springvorm van ongeveer 20 tot 25 cm in met kokosolie en leg de perenpartjes onderop. Voor een mooi resultaat leg je ze tegen elkaar aan met de klok mee.
Dek de partjes peer af met het deeg en duw dit goed tegen de rand van de springvorm. Zet de Tarte Tartin dan in de oven en bak deze 30 tot 45 minuten afhankelijk van de oven. Laat de Tarte Tartin altijd afkoelen voordat je deze uit de springvorm haalt.

Verkruimel of vermaal de pistache in een vijzel en strooi deze over de Tarte Tartin wanneer deze uit de oven komt.