Functioneren in de hitte? Zo doe je dat

Niet iedereen juicht dit hete weer toe, zelfs als je liever de zon blieft dan een spatje regen, is het afzien in de hitte. Bij elke stap die je zet, guts het zweet van je hoofd. Hoe kunnen mensen dit zweetweer fijn vinden?

Daarom een eenvoudige handleiding voor verkoeling!

1. Merk je dat je je handen vaker wast in de zomer? Dat komt omdat ze zweten maar ook omdat het koude kraanwater verkoeld. Houd je polsen dus regelmatig even onder ijskoud stromend water et voilà!

2. Elektrische apparaten geven warmte af, zet deze dus zoveel mogelijk uit.

3. Sluit ramen en deuren, zeker op het heetst van de dag. Je kunt beter heel vroeg in de ochtend en laat in de avond een frisse wind door het huis laten waaien maar overdag wordt het alleen maar heter als je de warme lucht binnenlaat.

4. Drink geen ijskoude dranken, hierdoor daalt de lichaamstemperatuur tijdelijk en krijgen je hersenen een signaal dat je weer opgewarmd moet worden. Eh… en dat wil je juist niet. Thee drinken in de zomer klinkt vreemd maar werkt het allerbeste!

5. Eet fruit zoals watermeloen, mango’s. appels, aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Omdat je veel zweet verlies je veel vocht en elektrolyten (zouten). Deze tekorten worden aangevuld doormiddel van het hiervoor genoemde fruit.

6. Doe het tussen 12.00 en 16.00 rustig aan, op dit moment is de hitte het hevigst dus een siësta is geen overbodige luxe.

7. Bescherm jezelf tegen de zon, smeer je goed in maar ga ook niet pal in de zon zitten. Zoek de schaduw op en drink voldoende water.

8. Smeer jezelf niet in met dikke lagen foundation of andere make-up. Ook vette crèmes en olie voelen aan als een vieze laag op je huid die de warmte vasthoud. Met warm weer kun je beter naturel de deur uit gaan.

9. Kleding moet lucht doorlaten, soepel vallen, licht zijn en wapperen. Het maakt niet uit of je zwart of wit draag, het effect van de kleur verdwijnt na een tijdje.

10. Maak je niet druk! Zodra jij je opwind, krijg je het vanzelf warmer.

11. Beperk sigaretten, alcohol en cafeïne dit brengt de hartslag omhoog, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan oplopen en het is sowieso slecht!