Flink aan het sporten maar verlies jij nog steeds geen kilo’s? Dit is waarom

Het lijkt zo simpel: je moet calorieën verbranden om af te vallen. Toch? “Niet dus.” zegt Dr. Aseem Malhotra, auteur van een nieuwe boek: The Pioppi Diet.

Dr. Malhotra is ook de controversiële cardioloog achter de documentaire The Big Fat Fix, over het feit dat suiker de oorzaak is van obesitas, niet vet. Studies hebben aangetoond dat afvallen eerder verband heeft met eetgewoontes dan met sportgedrag. “Het draait allemaal om wat je eet, je kunt een slechte eetgewoontes niet compenseren met sport.” Veel mensen weten niet dat het lichaam 60% tot 75% van alle calorieën verbruikt. Dit gebeurt vanzelf, daar hoef je niks voor te doen. Om zelf calorieën te verbranden moet je héél hard werken. Het eten van een hamburger met frisdrank kost je een halve marathon om deze calorieën weg te krijgen.

Dit betekent niet dat je niet meer hoeft te sporten, lichaamsbeweging heeft vele andere gezondheidsvoordelen. Zo is er bewijs dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en dementie vermindert.

Maar veel mensen denken tegenwoordig dat ze veel kunnen eten zolang ze maar sporten. Dit is NIET het geval. We moeten onze manier van denken veranderen als het op gewicht aankomt.

1. Mindful bewegen in plaats van obsessief sporten
Het boek The Pioppi dieet is geïnspireerd op het Italiaanse dorpje Pioppi, waar de levensverwachting ontzettend hoog ligt. En denk maar niet dat de mensen in Pioppi alleen maar sporten. Juist niet, ze bewegen regelmatig. Dit betekent niet te lang zitten, veel wandelen en staan wanneer je kunt. Denk aan bewegen in plaats van sporten en doe dit zo vaak mogelijk.

2. Vermijd suiker
Suiker is de killer voor een gezonde levensstijl. Zelfs als je de godganselijke dag sport, verlies je geen gewicht als je veel suikers blijft eten. Bovendien heb je een grotere kans op diabetes 2. De makkelijkste manier om suiker te vermijden is cold turkey afkicken. Oja… suiker zit bijna overal in!

3. Neem afscheid van bewerkte koolhydraten
Denk hierbij aan geraffineerde suiker, witte pasta, witte rijst, wit brood en go on! Ik eet al jaren alles wat wit is omdat ik het lekkerder vind. Vanaf deze week niet meer… je wilt voedingsmiddelen die je vullen maar niet voeden vermijden. Dit zijn dikmakers en ze zijn qua voedingswaarde overbodig.

4. Bewerkte voeding? No, no, no…
Als je een bepaald voedingsmiddel niet herkent, begin er dan ook niet aan. Ja. Het is misschien glutenvrij, lactosevrij en ga zo maar door, er zit waarschijnlijk ook heel veel troep in.

5. Geniet van vetten
Vet is niet je grootste vijand, als je gezonde vetten binnenkrijgt wordt je niet vet, net als dat je niet groen wordt als je groenten eet.