Festivallen is goed voor je gezondheid, aldus de wetenschap!

Voetjes van de vloer! Het festivalseizoen is in volle gang. En waar de nodige alcoholische versnaperingen, vettige comfort food en andere geluksmakers de revue passeren, hoeft zo’n festivaldag niet alleen een mega aanslag voor je lichaam te zijn. Onderzoekers zijn het er namelijk over eens: festivallen is goed voor je gezondheid!

Festivallen gezond, hoe dan? 

De festivalgangers’ gezondheid staat meer en meer in de belangstelling. Niet voor niets dat je er tegenwoordig ook steeds vaker massagetafels kan spotten, food trucks met healthy (vegan) food, chill-zones of soms zelfs workshops. You name it, they have it! Onderzoekers van de University College London zijn het erover eens, festivallen is goed voor je gezondheid. Maar hoe dan? Alleen al het luisteren naar (live) muziek laat significante dalingen in de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol zien. Daarbij maakt het niet uit of je naar een let’s go wild-hardrock of laidback reggae festival gaat. En om het nog mooier te maken, vermindert het ook nog eens het risico op het ontwikkelen van depressies, en bevordert het het in tact houden van de cognitieve breinfuncties.

En dan zijn we er nog niet. Onderzoekers van de University of Queensland hebben namelijk gevonden dat festivals een duidelijk positief effect hebben op iemands welzijn. Je wordt namelijk uit je dagelijkse sleur gehaald, en hebt quality time met jezelf én vrienden. Het enige wat je van die ‘hallelujah festivalwolk’ deels kan afhalen, zijn nare ervaringen. We kennen ze waarschijnlijk allemaal wel: te veel alcohol in het spel, verdrongen worden in grote menigtes, intens vieze toilet- en douchefaciliteiten, en – vooral voor de dames – rijen waar geen eind aan lijkt te komen.

Hartstikke leuk hoor deze gezondheidsvoordelen van festivallen, maar vergeet niet dat alcohol, drugs, ongezonde voeding en een slechte nacht na het festival, een groot deel van de benefits tenietdoet. Kom je toch een beetje van een koude kermis thuis haha. Als het maar een onvergetelijke tijd was, dat is ook veel waard 😉