Enfait’s Annemarie test: het Prolon dieet

Afgelopen week kreeg ik een email van de Holland Health Clinic of ik interesse had om het Prolon dieet te testen. Eh… ja. Ik bedoel het is bijna bikini tijd, een paar kilo’s minder is altijd mooi meegenomen maar het Prolon dieet heeft meerdere voordelen blijkt al gauw als ik snel Google induik voor meer informatie. Diëten is namelijk niet zo mijn ding. De meeste crash diëten zorgen ervoor dat je snel kilo’s kwijtraakt maar zijn alles behalve gezond en daarna vliegen de kilo’s er weer aan. Bij het Prolon dieet zit het anders. Het lijkt op vasten maar is het niet en het heeft meerdere gezondheidsvoordelen.

Met het medische pakket Prolon, ontwikkeld en succesvol in Amerika, kan je op een makkelijke, veilige, en evidence-based manier een paar kilo vet afvallen in 5 dagen. Daarnaast helpt het je om belangrijke biomarkers (cholesterol, onstekingscellen en glucosegehalte) op een gezond niveau te houden. Belangrijk, want indien deze biomarkers te hoog zijn, versnellen zij het verouderingsproces en het ontstaan van ziektes. Het dieet is ontwikkeld door prof. Valter Longo van de University of Southern California en het is een veilige manier om gezond te vasten. Wist je dat vasten al zou oud is als de weg naar Rome? Het lichaam is er evolutionair op ingericht: tijdens een vastenperiode schakelt het lichaam over van glucose – naar vetverbranding. Terwijl de vetmasse afneemt blijven je vochthuishouding en spiermassa normaal.

Dit klinkt perfect want sluipenderwijs vliegen de kilo’s eraan terwijl ik toch gezond leef. Nee. Ik heb geen overgewicht en mijn BMI is normaal maar ik zit net iets minder lekker in mijn vel dan vorig jaar. Mijn broeken zitten strak en mijn hormoonhuishouding is ontregeld.

Intake bij drs. Marguerite van Randwijck
Na mijn werk op dinsdag ga ik langs bij Drs. Marguerite van Randwijck, mede-eigenaar en medisch directeur van DOCTORS AT SOAP en verantwoordelijk voor het medisch beleid bij Holland Health Clinic. In 2018 stuitte zij tijdens een medisch congres op Prolon en wegens de grote wetenschappelijke onderbouwing van Prolon heeft ze het als eerste in Nederland geïntroduceerd. Ik ga op de weegschaal zijn – doe ik normaal nooit – en schrik van de kilo’s. Dit is een wake-up call, ik wil er vijf kwijt. Ik besluit om twee dagen later te beginnen zodat ik eerst mijn koelkast leeg kan maken en geen gezond eten weg hoef te gooien.

prolon

Dag 1
Donderdag is de eerste dag. Ik heb een grote doos meegekregen met daarin vijf doosjes, elke dag een. Op donderdag begin ik met een L-bar (nutbased) als ontbijt. Verder zit er een Algail Oil capsule in het doosje en daarbij drink ik Lemon & Spearmint thee. So far so good. Al mis ik mijn vanille koffie met haver melk enorm. Tussen de middag maak ik een tomatensoep, daarbij eet ik Kale Crackers en olijven met zeezout. I’am still good. Ondertussen breng ik mijn man naar Schiphol want die vertrekt een lang weekend naar Saint Tropez met vrienden. Op de terugweg in de auto voel ik me slapjes en moe. Thuis kan ik me niet meer concentreren op mijn werk… ik begin cravings te krijgen naar koffie, suiker en andere snacks. Met moeite werk ik nog twee uurtjes en daarna plof ik op de bank, dat is het voordeel van thuiswerken. Als snack mag ik nog een L-bar en ’s avonds eet ik op de bank een Minestrone Blend, nog een L-Bar (Choco Crisp) en een Nr 3 Capsule. Deze capsules neem je dagelijks na de lunch en het diner. Je moet je eigen supplementen gedurende vijf dagen laten staan. Ik vind de eerste dag zwaar en voel me ’s avonds zo flauw dat ik een handje naturel chips snack. Fail!

Dag 2
Het is vrijdag, vol goede moed sta ik op en begin ik de dag met een L-bar en flinke kop thee. Ik heb caffeïne vrije koffie in huis gehaald, dit is toegestaan tijdens het dieet. De tweede dag gaat me beter af dan de eerste. Ik ben minder vermoeid en heb minder hoofdpijn. De lunch bestaat uit een Mushroom Soup, olijven met zeezout en Hibiscus Tea. Tussendoor snack ik nog 6 olijven met zeezout en ’s avonds eet ik een Minestrone-quinoa Blend. Daarna mag ik nog een L-Bar (Choco crisp) bij mijn kopje thee. Ook krijg ik deze dag een L-drink, een energie booster om door je water te mengen. ‘S avonds ga ik wederom vroeg naar bed want ik merk wel dat ik minder energie heb dan normaal gesproken.

Dag 3
Het is zaterdag, mooi weer en ik heb een lunch afspraak met vriendinnen. Dit wordt een ingewikkelde dag voorspel ik zo… in de ochtend gaat het goed. Ik probeer zo laat mogelijk te lunchen en eet voordat ik de deur uit ga de tomatensoep. De Kale Crackers stop ik in mijn tasje, dan heb ik tenminste IETS op het terras! Daar bestel ik Spa Rood met een citroen in plaats van wijn. Oh.. wijn. Daar heb ik zo’n zin in! Helaas is alcohol niet toegestaan dus bestel ik nog maar 3 Spa Rood. En olijven. Ja… I know, die horen niet bij het dieet maar de middag duurt lang als je niks mag en de bitterballen voor je op tafel staan. Die 3 extra olijven kunnen toch geen kwaad? ‘S avonds eet ik de Minestrone Blend, drink ik veel thee en kijk ik met mijn moeder een filmpje op de bank. Wederom ga ik vroeg naar bed.

Dag 4
Ik sta wat later op dan normaal gesproken en dat is fijn want zo duurt de dag minder lang. Ja. Zo ga je denken… vandaag is het tropisch warm en er staat niet veel op de planning. Dat scheelt. Ik moet er niet aan denken om een drukke agenda te hebben tijdens dit dieet. Wel ga ik samen met mijn moeder boodschappen doen en dat blijkt geen puik plan. De geur van vers brood kruipt in mijn neus en de kaasjes roepen mijn naam. Dan staat er ook nog een dame met een proeverijtje waar mijn moeder uiteraard op af gaat. Ik mag niks. Thuis eet ik een groentesoep en de olijven met zeezout bewaar ik nog even. Rond een uur of vier ben ik weer thuis in Laren, mijn man ook. Samen zitten we in de tuin met een Spa Rood in een wijn glas. Dat is toch gezelliger! Ik eet mijn olijven en hij pakt een zak chips. Oh no… Ik besluit om snel de soep op te warmen om snacken te voorkomen en na het eten maken we een kleine wandeling. Op de bank mag ik nog een L-Bar Choco crisp.

Olijven als snack

Dag 5
‘S ochtends neem ik een cafeïnevrije koffie. Ik moet vanavond heel intensief sporten en daar zie ik nu al tegenop! Toch wil ik per se gaan… we zien het wel. Gelukkig werk ik overdag vanuit huis en ik besluit om tussendoor mijn nagels te laten doen bij een nagelsalon in de buurt. Dit is een fijne afleiding. Wat eten betreft verschuif ik mijn eet momenten zo laat mogelijk door om energie te sparen voor 20.00 sharp. Want dan moet ik presteren. Eigenlijk gaat het best goed en ben ik vandaag niet slap of hongerig. Gek genoeg heb ik op de laatste dag het meeste energie en geen honger!

Klaar met Prolon!
Na vijf dagen is het Prolon dieet afgelopen. Ik vond de eerste dag het zwaarst, dan merk je echt dat je de hele dag door wilt snacken. Dag drie was ook niet eenvoudig maar de rest viel eigenlijk best wel mee. Je mag geen cafeïne, alcohol of andere frisdranken met suiker. Dit maakt het lastig maar ik heb een theestrategie bedacht waarbij ik regelmatig wisselde van smaak. Drink alleen thee zonder cafeïne! Sporten heb ik de eerste vier dagen niet gedaan, ik merkte dat mijn energie heel laag was en je krijgt weinig calorieën binnen. Daarom leek het mij geen goed plan om fanatiek te gaan rennen en heb ik het bij wandelen gehouden. De laatste dag heb ik mezelf wel naar mijn wekelijke work-out bij Andreas Trussat gesleept. Pittig maar c’est ca. Dag zeven mag je weer normaal eten… al is het verstandig om te beginnen met lichte maaltijden. Aan het einde van de dag ga ik weer wegen bij Drs. Marguerite van Randwijck. Het verschil? Ruim 1.5 kilo vet kwijt in 5 dagen. Dit dieet is een start om gezonder te gaan leven: minder alcohol, minder snacken en misschien blijf ik ook wel cafeïnevrije koffie drinken.

Prolon
5 daagse vastenkuur
€199,- alleen verkrijgbaar op doktersrecept bij Holland Health Clinic

Foto: Emma Peijenburg