Advertorial

Koester je favoriete kledingstuk met deze duurzame wasgewoontes

Duurzame mode. We worden ermee om de oren geslagen en dat is goed. Héél goed. Vooral in een wereld waarin fast fashion een rap tempo je kledingkast vult en al net zo snel weer verdwijnt, wordt het tijd om stil te staan bij de gevolgen van dit fenomeen.

De meeste mensen associeren duurzaamheid nog steeds met ruwe vormloze truien en geitenwollen sokken, terwijl het inmiddels allang dit stadium voorbij is. Duurzame mode betekent voor mij creatief zijn en investeren in duurzame items gemaakt van hoge kwaliteit en in goed verzorgde tweedehands items. Kledingstukken van hoge kwaliteit zijn vaak duurder, maar blijven ook langer mooi. Zeker als je jezelf nieuwe wasgewoontes aanleert. Dit laatste is oh zo belangrijk maar we doen – laten we eerlijk zijn – en masse ook niet heel veel moeite om nieuwe wasgewoontes aan te leren. Terwijl ze helemaal niet zo complex zijn en ze helpen je om jouw favoriete kledingstuk langer mooi te houden.

Don’t Overwash – het wordt tijd om nieuwe wasgewoontes aan te leren
Een vale kleur, pluisjes, mini gaatjes en slobberende of juist een gekrompen pasvorm zijn allemaal redenen om een kledingstuk af te schrijven. Eigenlijk beland 70%  op deze manier bij het oud vuil. Dit hoeft niet! Hoe dan? Don’t Overwash. Ik heb sommige kledingstukken al vijf jaar in mijn kast hangen, simpelweg omdat ik zuinig ben op mijn spullen – en oké, oké, ook niet tien kilo ben aangekomen. Zelfs tweedehands items zien er nog perfect uit. Mijn Chanel Marinière top bijvoorbeeld… een pareltje in mijn collectie en een collectors items voor veel Chanel lovers. Audrey Hepburn, Brigitte Bardot en Coco Chanel zelf werden er regelmatig in gespot. Je snapt: dit item wil ik niet laten wegkwijnen in de wasmachine. Daarom deel ik wastips van het AEG Care Label project waarmee jij jouw kledingstuk nóóit meer verpest.

Lagere temperaturen
Als we kledingstukken in de was gooien, kijken we vaak naar het label. Mag het op 60 graden? Dan doen we dat ook en dit is zonde. De temperatuur op het waslabel is namelijk de maximale temperatuur en niet de aanbevolen temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, des te meer lijden je kledingstukken. Waarom zou je een heet wasje draaien als de items met 30 graden ook weer fris ruiken? Alleen al het verschil tussen 30 graden en 40 graden is intens groot. Als je op dertig graden wast, is het energieverbruik al tot 60% lager. Kun je nagaan…

Niet chemisch reinigen
Delicate stoffen vereisen een behandeling met zijde handschoentjes. Deze kledingstukken mag je absoluut niet in de was gooien maar moet je chemisch reinigen. Ik kan je een ding vertellen: bij het woord chemisch gaan bij mij in ieder geval alle alarmbellen af. Volgens mij is ‘chemisch’ nooit goed dus waarom zou het dan wel goed zijn voor je lieveling item? Precies daarom kopen steeds minder mensen een kledingstuk wat alleen chemisch gereinigd kan worden.

Minder vaak wassen
Is het nieuwste wasvoorschrift waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Vroeger werden kledingstukken namelijk al snel in de was gegooid of met de hand gewassen. Met de hand wassen is sowieso niet de beste manier om een kwetsbaar kledingstuk schoon te krijgen, je kunt zelfs beter een speciaal wolwasje draaien. Denk goed na voordat je je kleding in de wasmachine gooit, is het echt nodig? Het nieuwe AEG waslabel: ‘minder vaak wassen’ herinnert je eraan dat je moet oppassen met regelmatig wassen.

dont overwash

The Care Label Project
Is een initiatief van AEG in samenwerking met 14 opkomende ontwerpers; The Woolmark Company; Fashion Revolution; Not Just A Label (NJAL); Adidas; the H&M & ELLE Conscious Award 2017 winnaar Houdini en Electrolux. Waslabels verouderen maar dit hebben producenten niet per se in de gaten en jij houdt je ook nog steeds aan verouderde wasgewoontes. Daarom heeft AEG nieuwe waslabels ontwikkeld om zo meer bewustheid te creëren. Om te beginnen introduceren ze een volledig nieuw wasvoorschrift: ‘Don’t Overwash’. Samen met een exclusieve collectie designkledingstukken. Deze krijgen in een lab geteste wasvoorschriften en moderne richtlijnen voor textielverzorging.
aeg Iedereen wil toch z’n steentje bijdragen aan het milieu zonder daar veel moeite voor te doen? Het is een win-win situatie. Jouw kleding bij langer mooi en het milieu wordt minder belast door energieverspilling, chemische stoffen of waterverspilling. Heb jij een lievelingskledingstuk waar je voorzichtig mee om wilt gaan? Ben jij duurzaam op weg? Deel jouw item dan op Social Media en spread the word met gebruik van #Dontoverwash en taggen van @Caremorenl

Wil je meer weten over het nieuwe wassen? Ga dan naar op 25 april naar het event van The Care Label Project waar verschillende sprekers uit de mode-industrie het gaan hebben over betere kleding voor een beter milieu. Tickets voor het event reserveer je hier en het is gratis!