Dit is waarom ik niet van stukjes in mijn eten houd
Vroeger heb ik ooit een boterham met pitjes en harde randjes kaas in mijn broekzak gestopt. Ik was bij een vriendinnetje spelen en ik moest van de moeder des huizen een bruine snee brood opeten, maar je raadt het al: daar zaten pitjes in. Veel pitjes. Als ik ergens misselijk van werd, waren het pitjes of harde randjes aan de kaas. Kun je nagaan dat ik die boterham ook nog eens belegd met oude kaas nóóit weg ging krijgen. Hop… in mijn zak dan maar.
Veel mensen snappen niet dat ik dit soort dingen – nog steeds – niet lekker vind. Ze vinden het pietleuterig gedrag maar dat is het dus niet! De structuur van voedsel is minstens even belangrijk als de smaak zegt een onderzoek van het Amerikaanse Duke Medical Center. De onderzoekers hebben uitgezocht dat we een bepaald soort eten gewend zijn. Dit is evolutionair bepaald, het is het overlevingsmechanisme van de mens. Als iets niet smaakt zoals het hoort te smaken óf het voedsel heeft een andere structuur, dan kan het zijn dat het niet goed voor je is. Vandaar dat sommige mensen stukjes of brokjes in het eten nog steeds niet aankunnen!