Dit is hoe muziek- en kunstfestival DGTL zich in zet voor meer inclusiviteit
DGTL is een vooruitstrevend muziek- en kunstfestival met een sterke focus op positieve verandering binnen de elektronische muziekindustrie. Dit doen ze niet alleen door muziek, kunst en duurzaamheid, maar ook door ons in te zetten voor sociale verantwoordelijkheid en dus meer inclusiviteit.
“Vanuit de intrinsieke waarden van onze organisatie zijn we in 2021 gestart met het Safe(r) Project: een initiatief dat draait om het creëren van veiligere en inclusievere dansvloeren. DGTL werkt continu aan het verbeteren én waarborgen van sociale veiligheid voor bezoekers, crew en artiesten” deelt Tessa Ponjée, brand manager van DGTL met Enfait.
Het DGTL Safe(r) Project bestaat uit drie pijlers
DGTL Festival Ethics: “Wij vinden dat iedereen recht heeft op een veilige festivalervaring. Bij DGTL zetten we ons in voor een omgeving waarin niemand wordt blootgesteld aan discriminatie, intimidatie of andere vormen van fysieke of emotionele schade. Onze festival-ethieken zijn gebaseerd op drie principes: sociale en collectieve verantwoordelijkheid, consent-cultuur en verantwoord feesten. We communiceren deze waarden continu, zowel online als op het festivalterrein.”
DGTL Crew Training: “Een sociaal veilige festivalcultuur begint bij een goed getrainde crew. Daarom werken we samen met Sexmatters Foundation (IVY) om onze crew voor aanvang van het festival uitgebreid te trainen. Dit helpt ons een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen, ongeacht gender- of seksuele identiteit, zichzelf kan zijn en waar grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd. Naast deze trainingen ontvangt elk crewlid een briefing met onze richtlijnen voor sociale veiligheid.”
Awareness Crew: “Onze Awareness Crew is aanwezig op het festivalterrein als toegankelijke schakel tussen security en bezoekers. Bezoekers en crewleden kunnen bij hen terecht voor situaties zoals grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of overprikkeling. De Awareness Crew is er om te ondersteunen en stigma’s rondom het melden van incidenten te doorbreken. Ze vervangen geen beveiligers of leidinggevenden, maar spelen een cruciale rol in het waarborgen van een sociaal veiligere festivalervaring.”
Wat zijn struggles voor vrouwelijke makers?
“Vrouwelijke makers krijgen nog steeds te maken met onbewuste vooroordelen en een gebrek aan toegang tot mentorschap. De drempel ligt vaak al bij de opleiding, maar ook binnen de industrie is de weg naar boven minder vanzelfsprekend. Netwerk, zichtbaarheid en begeleiding maken daarin een wereld van verschil. De obstakels worden ook concreet uitgelegd in het onderzoek dat wij WOMEN Inc. hebben laten uitvoeren.”
Op welke manier geven jullie vrouwelijke artiesten een podium?
“We zetten ons op verschillende manieren in voor meer vertegenwoordiging van vrouwelijke artiesten. De afgelopen jaren is hun aanwezigheid op onze line-ups flink gegroeid – een bewijs dat toegewijde festivals daadwerkelijk verandering kunnen realiseren.
De focus van DGTL ligt niet op een geforceerde 50/50-verdeling, maar bij twijfel geven we wél de voorkeur aan minderheden. Daarnaast stimuleren we ook achter de schermen actief de zichtbaarheid van vrouwelijke makers. We signaleren een positieve ontwikkeling en blijven daarom actief op zoek naar nieuw talent om deze balans verder te versterken. Bij het aannemen van VJ’s, lichttechnici en scenografen werken we vaak met een diverse groep jonge makers met verschillende achtergronden.
De evenementenindustrie is de afgelopen jaren veranderd. Waar festivals en clubs vroeger meer gesloten en autodidactische gemeenschappen waren, is er nu door educatie en de toegankelijkheid van platforms als Instagram meer ruimte voor nieuw talent.
Het is inspirerend om te zien hoe deze sector steeds diverser wordt. Binnen onze eigen organisatie vervullen vrouwen al jaren sleutelposities, zowel in leidinggevende rollen als in operationele functies op het festivalterrein. Het betrekken van vrouwelijk talent zit in ons DNA, en we blijven hier actief aan werken – net als hopelijk veel andere festivals.”
Drie tips van DGTL voor vrouwen die het willen maken in de muziekindustrie
Zoek een mentor: “Vraag rond in je netwerk naar iemand met ervaring in de scene die je kan begeleiden. De elektronische muziekindustrie draait op connecties, en veel professionals helpen graag jong talent vooruit.”
Maak je ambities kenbaar: “Neem contact op met festivals, organisaties of bedrijven waar je graag voor wilt werken. Festivals zijn broedplaatsen voor talent en staan vaak open voor ontwikkelingstrajecten.”
Bouw je netwerk en wees zichtbaar: “Deel je werk via social media, bezoek relevante evenementen en leg contacten. De scene is toegankelijker dan ooit, en zichtbaarheid kan deuren openen.”