Petra Flach is intuïtief kunstenaar en creëert sculpturen die kracht, vrouwelijkheid en authenticiteit tonen
Petra Flach is intuïtief kunstenaar die zich toelegt op het creëren van sculpturen die kracht, vrouwelijkheid en authenticiteit uitdragen. “Mijn werk draait om het vastleggen van de essentie van het menselijk lichaam”, deelt ze met Enfait. “Met een achtergrond in klassieke en moderne beeldhouwtechnieken, combineer ik ambacht met emotie om tijdloze kunstwerken te creëren die zowel een statement maken als een diepe persoonlijke betekenis dragen. Vanuit mijn atelier in een 120 jaar oud kaaspakhuis in Bodegraven werk ik met passie aan zowel vrije sculpturen als op maat gemaakte kunstwerken die mensen raken, inspireren en verbinden.”
Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar het inspirerende verhaal en de drijvende kracht achter Petra.
Wanneer kwam jij in aanraking met kunst?
Kunst heeft altijd als een rode draad door mijn leven gelopen. Als kind was ik al gefascineerd door vormen, materialen en de manier waarop je met je handen iets tastbaars kon creëren. Op zevenjarige leeftijd maakte ik mijn eerste kunstwerk—een portret van mijn grootmoeder. Dat was het moment waarop ik besefte dat ik niet alleen wilde kijken, maar ook wilde maken.
Mijn docente Beeldende Vorming op de middelbare school was een van de eerste die mijn talent herkende. Ze zag dat ik met mijn handen kon verbeelden wat in mijn hoofd opgesloten zat, en moedigde me aan om mijn creativiteit verder te ontwikkelen. Toch koos ik destijds een andere weg en rolde ik de hulpverlening in.
Tijdens mijn vele reizen raakte ik meer gefascineerd door beeldhouwkunst en de manier waarop kunstenaars door de eeuwen heen verhalen hebben vereeuwigd in steen en brons. De combinatie van ambacht en emotie greep me, en ik besefte dat ik mijn eigen verhalen—en die van anderen—wilde vertalen naar sculpturen. Sindsdien is het mijn passie geworden om gevoelens, ervaringen en menselijke kracht tastbaar te maken in kunst.
Wat betekent ultieme vrijheid voor jou?
Ultieme vrijheid betekent voor mij volledig mezelf kunnen zijn, zonder beperkingen, zonder opgelegde verwachtingen, en zonder mezelf kleiner te hoeven maken. Dat ik als vrouw vandaag de dag mijn eigen atelier heb, mijn eigen kunst creëer en mijn eigen verhalen vertel, is iets wat 100 jaar geleden nauwelijks mogelijk was. Kunst maken, en vooral het vrouwelijk lichaam eren in sculpturen, is voor mij niet alleen een persoonlijke expressie, maar ook een vorm van vrijheid die generaties voor mij hebben bevochten.
Vrouwen hebben door de geschiedenis heen moeten vechten voor hun rechten, hun stem en hun plek in de (kunst)wereld. Waar vrouwen vroeger vooral het onderwerp van kunst waren, sta ik nu zelf achter het creatieve proces. Ik bepaal hoe het lichaam wordt vastgelegd, welke verhalen worden verteld en op welke manier vrouwelijkheid wordt gevierd.
Die vrijheid koester ik elke dag. Mijn sculpturen dragen datzelfde gevoel van bevrijding en kracht uit. Ze laten zien dat kwetsbaarheid geen zwakte is, maar juist een bron van schoonheid en zelfacceptatie. Echte vrijheid begint bij het omarmen van wie je bent, ongeacht wat de wereld van je verwacht. En dat is precies wat ik met mijn kunst en sculpturen wil overbrengen.
Op welke manieren vier jij vrouwelijkheid?
Ik vier vrouwelijkheid op veel verschillende manieren, maar vooral door mijn kunst. Ik ben natuurlijk dagelijks bezig met al die vrouwelijke, zachte lijnen en ronde vormen. Door het maken van sculpturen heb ik niet alleen de kracht en schoonheid van andere vrouwen mogen vastleggen, maar ook mijn eigen vrouwelijkheid ontdekt. Mijn kunsten hebben me geleerd dat vrouwelijkheid niet in één vorm of definitie te vangen is—het is zowel kracht als kwetsbaarheid, zowel zachtheid als vastberadenheid.
Tijdens het beeldhouwen voel ik die balans. Het proces dwingt me om los te laten, om imperfecties te omarmen en om te vertrouwen op mijn intuïtie. Mijn sculpturen zijn een ode aan die veelzijdigheid. Ze laten zien dat vrouwelijkheid niet draait om perfectie, maar om echtheid.
Dat is voor mij de ultieme viering van vrouw-zijn: het jezelf toestaan om alles te zijn, zonder verontschuldigingen.
Vertel eens over jouw meest indrukwekkende sculpturen in opdracht?
Eén van de meest indrukwekkende sculpturen die ik in opdracht heb mogen maken, is het beeld van een vrouw die na een lange innerlijke zoektocht eindelijk in balans was met zichzelf. Jarenlang had ze geworsteld met haar zelfbeeld, getekend door misbruik uit haar verleden. Toen ze bij mij kwam, wist ze precies wat ze wilde: een sculptuur dat haar transformatie, haar kracht en haar berusting zou verbeelden.
Ik mocht haar vereeuwigen in een meditatieve houding, een pose die haar door veel hulpverleningstrajecten heen had geholpen en haar rust en acceptatie had gebracht. In haar houding zag ik een diepe kwetsbaarheid, maar ook een immense kracht. Het maakproces was intens en emotioneel, zowel voor haar als voor mij. Elke lijn, elke textuur moest kloppen en moest het juiste gevoel overbrengen. Tijdens het werken voelde ik hoe haar energie zich in het beeld nestelde.
Nu prijkt het beeld op een prachtige plek, de entree van haar woning. Het straalt een warm welkom uit. Een sculptuur dat bij binnenkomst een boodschap uitdraagt: hier ben je veilig, hier mag je zijn wie je bent. Dat ik zo’n persoonlijk en krachtig verhaal mag vertalen in beeld, blijft een van de grootste eerbewijzen van mijn vak.
Vind je jouw werk ook wel eens lastig of awkward?
Nee, nooit. Natuurlijk kom ik bijzondere verhalen tegen, maar ik voel me altijd vereerd wanneer iemand mij het vertrouwen geeft om samen een sculptuur te creëren. Het is een intiem proces, waarbij ik dichtbij kom en soms letterlijk op het lichaam werk. Maar alles gebeurt altijd in overleg, met het grootste respect en een diep besef van de waarde die dit kunstwerk voor iemand heeft.
Heel soms ontstaan er misvattingen of verkeerde verwachtingen, dat ik open zou staan voor meer vrijheden die niets te maken hebben met het maken van een sculptuur. In zulke situaties ben ik altijd respectvol, maar ook heel duidelijk. Mijn werk draait om kunst, om het vastleggen van kracht, kwetsbaarheid en schoonheid in de puurste vorm. Het creëren van een sculptuur is een proces van wederzijds vertrouwen, en ik zorg ervoor dat die grens altijd helder blijft.
Welke vrouw bewonder jij en van wie zou je nog wel eens een sculptuur willen maken?
Ik bewonder mijn moeder. Misschien een cliché antwoord, maar haar kracht en doorzettingsvermogen hebben mij geïnspireerd. Zij heeft zich op haar eigen manier los moeten worstelen uit een ongelukkig huwelijk, waarin ze niet altijd in haar volle kracht kon staan. Rond mijn 15e was ik getuige van dat proces—ik zag hoe ze zichzelf opnieuw uitvond, haar zelfstandigheid hervond en hierin haar eigen weg koos.
Haar reis heeft mij geleerd hoe belangrijk het is om je eigen pad te volgen, om te kiezen voor wederzijds respect en zachtheid in een relatie. Om altijd te blijven groeien, zowel persoonlijk als in je werk, en om open te staan voor uitdagingen die je sterker maken. Die lessen draag ik nog altijd met me mee, zowel in mijn leven als in mijn kunst. Als ik ooit een sculptuur van haar zou maken, zou het een beeld van veerkracht en herontdekte vrijheid zijn—een eerbetoon aan de vrouw die mij heeft geleerd wat echte kracht betekent.
Wat is volgens jou de kracht van een vrouw?
De kracht van een vrouw schuilt in haar veerkracht, veelzijdigheid en de unieke balans tussen kracht en zachtheid. Ze kan tegelijkertijd kwetsbaar en onwankelbaar, liefdevol en strijdlustig, zacht en doortastend zijn. In elke fase van haar leven draagt ze het vermogen in zich om zichzelf opnieuw uit te vinden, zich aan te passen en te groeien—zelfs wanneer de wereld haar uitdaagt.
Ik zou willen dat meer vrouwen deze kracht in zichzelf voelen, erkennen en volledig omarmen. Want ware kracht zit niet in het voldoen aan verwachtingen van anderen, maar in het durven zijn wie je werkelijk bent.
Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op de website van Petra Flach.