Denk jij dat sustainable fashion niks voor jou is?

Er zijn nogal wat misverstanden over duurzaamheid. Best logisch want we worden om de oren geslagen met termen als “organic”, “eco-friendly”, “fair trade” en “biologisch”. Dat is niets nieuws maar het leeft als nooit tevoren. Langzamerhand raakt duurzaamheid het geitenwollensokkenimago kwijt, maar wat betekent het écht? Na lange tijd snappen we dat de manier waarop we leven niet de beste is.

Zo verbruikt de mode-industrie ongeveer 2,700 liter om één katoenen shirt te produceren en als kleding geverfd wordt, zorgt dat voor 17% tot 20% van de watervervuiling wereldwijd. Dat is veel en de feiten liegen er niet om. Toch spreek ik de laatste tijd schrikwekkend veel mensen die er anders over denken. Niet omdat ze geen steentje bij willen dragen aan een betere wereld, maar omdat ze niet weten waar ze het over hebben. Dit zijn de meest gehoorde misvattingen:

Waarom zou je je zorgen maken over mode? Dat heeft toch geen invloed op het milieu?
Nou. Dat heeft het dus wel. De mode-industrie is de op één na vervuilendste industrie ter wereld. Het heeft invloed op de lucht die je inademt, het drinkwater wat je drinkt én het voedsel wat je eet. In de kleding die je dagelijks draagt, zitten vaak chemicaliën die door je huid geabsorbeerd worden. Het proces om kleding te vervaardigen vergt veel van de wereld. Om te beginnen bij de grondstoffen die vaak bespoten en genetisch gemanipuleerd worden, men wil immers niet dat gewassen verloren gaan door een insectenplaag, en om meer te produceren moet je manipuleren. Pesticide en andere chemicaliën komen in de grond en in het water terecht. Dit water wordt geconsumeerd door dieren, planten en zelfs door mensen. Het proces om katoen draagbaar te maken, gebeurt bovendien niet zonder chemicaliën. Zo zijn chloor en formaldehyde gevaarlijke stoffen die jouw kleding bleken en ervoor zorgen dat je nooit hoeft te strijken. Maar vinden wij dat wel zo fijn? Want dat beeldige gebleekte en kreukvrije shirt bevat gemiddeld 150 gram chemicaliën.

Dit gezegd, kunnen we ook de armoedige arbeidsomstandigheden in de productielanden niet achterwege laten. Mensen verdienen nauwelijks genoeg om in hun levensonderhoud te voorzien maar wat moeten ze anders? De kans op werk is klein dus worden ze uitgebuit door rijke modelabels die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Fabrikanten worden in het nauw gedreven omdat de concurrentie moordend is en besparen op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Waar gaat het heen?

Het is bijna onmogelijk om duurzame merken te vinden
We leven in een wereld waarin grenzen vervagen en – bijna – alles bereikbaar is. Door Het internet en social media zijn we verbonden met de rest van de planeet. Hoe moeilijk kan het zijn om duurzamere keuzes te maken? Als je het écht wilt, ben je slechts enkele klikken verwijderd van een hele nieuwe wereld vol duurzaamheid. Als je op jacht gaat naar sustainable fashion hoef je deze term maar in te tikken en voilà: een voor een verschijnen de artikelen, tips en merken op je beeldscherm.

Lees ook: waar koop jij een eerlijke onderbroek?

Duurzame merken zijn duurder en minder draagbaar
Zoals we al zeiden: Google even. Dan zie je dat er ook minder dure merken bestaan als je voor duurzaam kiest. Een andere optie is op zoek gaan naar tweedehands kleding waarmee je in de meeste gevallen zelfs goedkoper uit bent en bijdraagt aan zero-waste. We kunnen bewust kiezen zonder concessies te doen aan stijl of kwaliteit. Daarnaast hechten we té veel waarde aan spullen, man o man wat hebben we veel. Koop liever iets minder en investeer in items waar je langer mee doet.

Mijn invloed is te klein
Fout. Als meer mensen bereidwillig zijn om duurzame keuzes te maken, dan moet de mode-industrie daarmee aan de slag. De consument is machtiger dan ‘ie denkt en ze zijn de eerste die hun uiterste best moeten doen om de wereld een beetje beter te maken. Sustainability is op het moment gelukkig een veel besproken onderwerp maar het is absoluut geen trend. Het is een manier van leven…

Duurzaam initiatief: op maat gemaakte breisels van Nederlandse bodem.