Dankzij deze 6 geuren word jij ‘de rust zelve’

Van vriendin Y. kreeg ik voor mijn verjaardag een bijzonder cadeau; het boek ‘Calm’ van ‘rustgoeroe’ Michael Acton Smith. “Hier schat, dit kun jij wel gebruiken”, waren haar woorden toen ze mij het boek overhandigde. Het boek is een spirituele guide met allerlei ‘huis, tuin- en keukentips’ om jouw innerlijke rust te vinden. Hoewel sommige tips wel erg zweverig zijn, staan er ook verdomd veel handige feiten in het boek – inclusief onderzoeken – waar ik je niet van wil onthouden. Zoals deze 6 kalmerende geuren. Altijd handig om te weten!

Lees ook: Begin nóóit voor 10 uur ’s ochtends met werken

1. Rozemarijn:
Een beetje amateurkok slash moestuinliefhebber heeft rozemarijn in de tuin of op het balkon staan. En dat is maar goed ook, want het krachtige kruidenplantje stimuleert meer dan alleen je smaakpapillen. Zo blijkt uit een Brits onderzoek uit 2013 dat rozemarijn het cognitieve vermogen stimuleert met maximaal 75 procent (!) én dat de geur een rustgevende werking heeft – dat blijkt dan weer uit een Japans onderzoek. In duidelijke taal betekent dit dat zodra je de geur van het kruid ruikt, je cortisolniveau – lees: stresshormoon – daalt. Ja, echt. Misschien maar eens een snuifje rozemarijn proberen voor een sollicitatiegesprek of presentatie?

2. Lavendel:
Ook lavendel doet het zowel binnen- als buitenshuis erg goed. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat lavendelgeur de slaapkwaliteit bevordert, waardoor je lekker in je vel zit en rust in je kop hebt. Hup, even een paar lavendelplanten in je slaapkamer zetten dus.

3. Jasmijn:
Uit een Brits onderzoek uit 2014 blijkt dat jasmijn krachtige, ontspannende eigenschappen heeft. Om tot deze conclusie te komen, hebben de onderzoekers een geurtest bij muizen afgenomen. De muizen werden in twee kooien verdeeld. In de ene kooi hebben de onderzoekers jasmijn gedaan en in de andere kooi niet. Wat blijkt? De muizen die wél aan de jasmijngeur zijn blootgesteld waren kalm, terwijl de andere muizen hyper waren. Hmm, is dit dé natuurlijke manier om ‘high’ te worden?

4. Citrus:
Citrusgeur associeer ik met de zomer. Als ik op het terras aan een glaasje (vodka) ‘jus’ zit te nippen en m’n ogen sluit, hoor ik de zee en voel ik het warme zand tussen m’n tenen. Heerlijk vind ik dat. Maar, waar komt deze associatie eigenlijk vandaan? Dat hebben onderzoekers van de Mayo Clinic in Amerika onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat citrusgeur een kalmerend effect heeft en fijne herinneringen oproept. Aha, vandáár! Ook goed om te weten: citrusgeur bevordert je concentratievermogen. Anders gezegd: het is oké om tijdens het werk te mijmeren over je volgende vakantiebestemming. Word je lekker productief van. Zeggen ze.

5. Pepermunt:
Get over de Bifidus ActiRegularistoetjes! Pepermuntolie (of thee) is hét ‘nieuwe’ middel tegen spijsverteringsproblemen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Daarnaast heeft de geur een ontspannende werking én heeft het een positieve invloed op het serotoninehormoon – alias: happy hormoon. Let’s gooooooo!

6. Sandelhout:
Sandelhout is dé favoriete wierookgeur van boeddhistische tempels en yoga/mindfulness-studio’s. Dit komt omdat de geur een kalmerend effect heeft én de kracht heeft om depressie en angst te verminderen. Oké, toch maar even een nieuwe yoga-rittenkaart halen en wat sandelhoutwierook inslaan dus. For your own good.

Lees ook: 3 x zen je vakantie beginnen