Champagne en paracetamol

Champagne en paracetamol dus. Lijkt me geen hele goede combinatie maar waar het om gaat is dit. In de eerste helft van de twintigerjaren kun je aardig wat hebben, je hebt er zin in en merkt niks van de grote hoeveelheden alcohol die je consumeert. Je kunt tot in de late uurtjes door en voelt je de volgende dag nog steeds fit. In de tweede helft wordt dat al wat lastiger… en opeens ben je er he-le-maal klaar mee.

Want hè bah.. op die fikse katers zit jij echt niet meer te wachten. Net als al het andere gedoe. In de rij staan, vervolgens je met de meute mee de zaal in waar je ook nog je danskunsten moet vertonen. En maar lullen met jan en alleman. Hoe deed je dat ooit? De enige man die nu nog tegen je praat is hij die zegt: “vermaak jij je wel?” Waarop jij irritant terug snauwt: “best”. Op een gegeven moment voel je je moe, geïrriteerd en prikkelbaar. Het is niet per se de leeftijd maar het heeft sowieso met ouder worden te maken. Of je nu vijfentwintig bent of vijfenveertig: opeens voel je het. Je voeten doen zeer, je bent moe en de champagne kickt er net iets te vroeg in. Tja. Je hebt het ook flink op een zuipen gezet want je moet iets als je de hort op bent. Voordat je het weet sta je lam aan de bar te wachten tot de rest er ook tabak van heeft. Of je gaat gewoon. Dat laatste is overigens een beter plan…

De volgende ochtend is het nog niet gedaan met de pret! Nee. De naweeën van een avondje de hort op treiteren je nog de hele dag. Je hoofd zit vol watten, je bent moe, je hormonen spelen met je humeur en je huid is slechter dan ooit.

Niet best. Dus neem de volgende keer één drankje of één glas wijn als versnapering en pas op dat je niet te veel glazen achterover tikt. Mocht je toch aan de zuip gaan, doe het dan verstandig want inmiddels is het wel duidelijk dat alcohol slecht is voor je lichaam. Niet alleen voel je je de volgende dag belabberd, op de lange termijn kan het ernstigere schade veroorzaken. Denk aan een verhoogd risico op kanker en leverproblemen. Drink voldoende water en kies voor lichtere alcoholische dranken. Als je weet dat je in een rap tempo drinkt is het verstandig om wijn met sparkling water te verdunnen en drink uit kleinere glazen. Zo voorkom je dat je de volgende dag naar een doosje paracetamol moet grijpen want deze kunnen in combinatie met – veel – alcohol tot leverbeschadiging leiden. Voorkomen is beter dan genezen dus drink champagne met mate en vergeet die paracetamol.

Lees ook: PANIEK! We krijgen te maken met een serieus champagne tekort!