Canadese Schijf van Vijf, veggies is wat de klok slaat

Tegenwoordig is het een behoorlijk gehannes wat je nog wel of niet ‘mag’ eten. Ik zie door de volgeladen supermarktschappen de echt gezonde boodschappen soms echt niet meer. Bij toeval belandde ik online op de plant-based Canadese Schijf van Vijf. Een handig hulpmiddel waar je nog wel eens wat aan kan hebben.

Canadese Schijf van Vijf

Waar de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum ons een handje op weg helpt in het maken van gezonde voedingskeuzes, heeft Canada de Food Guide. Of het CTRL+C-variant is op die van ons? Niet helemaal. Die van Canada is net een stuk drastischer. Sinds begin van dit jaar heeft de Canadese overheid de nadruk namelijk van een eetpatroon waar 90% uit dierlijke producten bestond, verschoven naar een plantaardig eetpatroon. Eentje met groente, fruit en ander plantaardig lekkers in de hoofdrol. En vlees en zuivel dan? Een sappig biefstukje, sunny side up eitje of glas melk horen niet meer standaard thuis in een gezond voedingspatroon.

De Canadese overheid is één van de eersten die niet langer een industrie-gestuurd voedingsmodel hanteert, maar eentje die volledig op de wetenschap is gebaseerd. Volksgezondheid en milieu zijn prio #1. Tal van onderzoeken tonen namelijk aan dat een plantaardig eetpatroon een niet te missen positieve impact heeft op het voorkomen van onder andere overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Het staat nergens in de Food Guide zwart op wit, maar dat ze hoofdzakelijk een vegetarisch en zelfs deels veganistisch voedingspatroon adviseren, is een feit. Heel vooruitstrevend voor een land waar lange tijd werd gedacht dat een halve liter melk per dag drinken in je dagelijkse routine ingebouwd moest zitten. Benieuwd hoelang het duurt, totdat we in Nederland ook overstag zijn. En wat het advies ook gaat worden, vergeet tussendoor ook vooral niet te genieten!