Je barst eerder in tranen uit in een vliegtuig

Zit je in een vliegtuig en merk je opeens dat je tranen met tuiten huilt om een film of om een triest verhaal? Dat doe je normaal nóóit! En je bent niet de enige… want als dit je bekend in de oren klinkt hebben wij een verklaring.

Het schijnt dat 15% van de mannen en 6% van de vrouwen eerder begint te snikken wanneer ze in een vliegtuig een zielige film kijken dan wanneer ze dat elders doen. Dit bleek uit een onderzoek op London’s Gatwick Airport. Eerder onderzoek van Virgin Atlantic toonde al aan dat 55% van de mensen toegaf emotioneler te zijn in de lucht. Helaas is er geen verklaring voor dit emotionele gedrag maar wetenschappers hebben wel een paar theorieën.

Er is een fysiologische link tussen hoogte en emoties
Sommige geloven dat zelfs bij een minimaal gebrek aan zuurstof, de levels serotonine en dopamine in de hersenen veranderen en je mood aantasten. Hierdoor krijg je eerder te maken met verdrietige of depressieve gevoelens. Daarnaast zorgt hoogte voor vermoeidheid waardoor je prikkelbaarder bent en negatieve emoties minder goed onder controle hebt.

Wanneer er geen afleiding is, zink je dieper in een verhaal
Je móet een film met oordopjes kijken en dit dwingt je om je te focussen op de film waardoor je het gevoel krijgt dat je alleen bent. Dit verhoogt de impact van de film zegt Lauren Bulsma, Ph.D, assistent professor op de University of Pittsburgh School of Medicine.

Vliegtuigen voelen als een veilige plek om te huilen
Dit is nooit bewezen máár… er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen in de auto eerder geneigd zijn om hun tranen te laten lopen. Autorijden is hét moment om na te denken en om te voelen, dit brengt emoties met zich mee. Een vliegtuig kan dezelfde gevoelens oproepen… al is het moeilijk om met liefdesverdriet even een rondje te vliegen.

Opgesloten zitten op een plek maakt je hopeloos
In huilen uitbarsten komt vaak omdat je onder spanning staat. Veel mensen vinden vliegen doodeng en de spanning bouwt al op in de weken voordat ze in het vliegtuig stappen. Op het moment suprême vindt er een ontlading van al deze emoties plaats. Je hebt alle controle uit handen gegeven en kunt geen kant op. Dit voelt eenzaam en angstaanjagend.

Alles aan reizen zorgt voor tranen
Dit komt omdat je áltijd iets of iemand achterlaat, al is het maar voor even. Hoe vaak zeg jij ‘ik hou van jou’? Niet vaak? Maar wél als je het vliegtuig in stapt. Ja toch? Zie je… je wordt week als je weet dat je ver bij iemand vandaan vliegt en daardoor ook emotioneler.