Als je gezond bent is detoxen de grootste onzin

Nu de winter bijna voorbij is gaan we massaal aan het detoxen. Logisch, want een detox is het beste wat je kunt doen voor een #killerbody en iedereen kan het doen. Er zijn mega veel detox-kuren verkrijgbaar: pillen, poeders, thee of sap. Name it en je kunt het krijgen. Alles om je lichaam optimaal te reinigen. Maar is dat eigenlijk wel nodig?

Detox is een eeuwenoud begrip dat in verschillende culturen op verschillende manieren wordt toegepast. De meeste geloven vasten eens per jaar. Wie weet omdat Eva van de giftige appel heeft gesnoept, en dat we daar tot op de dag van vandaag voor moeten boeten. Hoe dan ook: we willen onszelf puur, schoon en gezond voelen.

Onder de loep: de geneeskrachtige werking van ‘sandelhout’.

In het oude Egypte dachten artsen dat giftige stoffen in het lichaam (vooral in de darmen) ontstonden en dat deze ziektes veroorzaakten. Logisch dat ze allerlei methodes bedachten om het lichaam van deze gifstoffen te ontdoen.

Aan het begin van de 19e eeuw kwamen wetenschappers erachter dat dit niet zo bleek te zijn. Het lichaam vergiftigt zichzelf niet, maar het zaadje voor de detox industrie was al gepland. Slimme marketeers verzonnen allemaal producten die het lichaam reinigen. Deze producten bestaan tot op de dag van vandaag en we geloven nog steeds dat het werkt.

Volgens Dr. Edzard Ernst, wetenschapper op gebied van alternatieve geneeskunde en professor op de Exeter Universiteit zijn deze kuren namelijk de grootste onzin. Hij zegt: “het lichaam heeft geen hulp nodig om zich van afvalstoffen te ontdoen, er zijn is geen betere manieren die gezonde mensen helpen om het lichaam te reinigen dan dat het lichaam dat zelf al doet”.

En terwijl we allemaal een gifvrij leven nastreven en bakken geld uitgeven aan detox producten, weten fabrikanten van dezelfde producten vaak niet eens wat ze nou eigenlijk met het begrip ‘detox’ bedoelen. Dat bleek toen ze onder druk ondervraagd werden door Sense About Science. Detoxen is een marketing begrip om je van één ding af te helpen: een dikke portemonnee.

Het lichaam reinigt zichzelf
De wetenschap heeft niks met het concept detoxen, tenzij je ziek of verslaafd bent, dan is het een ander verhaal. Als je gezond bent werken jouw lever, nieren, huid, darmen en longen zelf het afval en de giftige stoffen naar buiten. Menselijke organen zijn zo goed ontwikkeld, dat gaat vanzelf. Je moet ze natuurlijk niet extra belasten met nicotine, alcohol of andere giftige stoffen (denk aan bespoten voedsel of bewerkt voedsel in het algemeen) want dan krijgen ze het inderdaad zwaar. Dat merk je als je een kater hebt, dan moet jouw lever super hard werken om alle giftige stoffen naar buiten te werken. Ook de nieren draaien overuren, maar na een aantal uur voel jij je vaak al stukken beter. Dat gaat – mits je gezond bent – als vanzelf en daarvoor hoef je geen detox pillen naar binnen te werken.

Het kan zelfs gevaarlijk zijn
Omdat sommige detox kuren heel heftig zijn, is het juist niet goed voor jouw lichaam. Zo kan het zijn dat je tijdens de kuur liters water drinkt, wat leidt tot verkeerde bloedwaarden en in het slechtste geval: schade aan de nieren. Als je te weinig eet krijg je te maken met ketogenese, dit wil zeggen dat je lichaam moeite krijgt met het omzetten van suikers in energie. Hierdoor voel je je futloos en presteer je slechter. Je lichaam komt tekort waardoor het bijvoorbeeld energie probeert te halen uit spiereiwitten, waardoor je spieren afbreken. Ook de darmflora kan verstoord worden door allerlei hulpmiddelen van buitenaf.

Supercompenseren
Wij begrijpen als geen ander dat je na een periode van super veel zondigen, behoefte hebt aan een gezonder leven. Je voelt je vies, dik en zit minder lekker in je vel. Het beste wat je dan kunt doen is: goed slapen, even geen alcohol drinken, sporten en gezond en gevarieerd eten. Daar is wilskracht voor nodig, geen toverpil.

Waterkers is dé superfood voor in jouw salade.