AHA! Je bent niet aangekomen maar ongesteld

Hoe kan het toch dat je de ene week opeens twee kilo zwaarder weegt – terwijl je je uit de naad sport – en de week erna weeg je weer normaal. Het is zeker weten die verrekte weegschaal! Nou jongens, slecht nieuws: dat is het niet. Maar jij bent het ook niet! Althans, niet helemaal. Het ligt namelijk aan je menstruatie, want tijdens de maandstonden ben je vaak een paar kilo zwaarder en dat zou hierdoor komen:

1. Oestrogeen
Rond je menstruatie piekt je oestrogeen – het vrouwelijke geslachtshormoon – en daardoor is de kans groot dat je meer vocht vasthoudt. Zorgt voor een opgeblazen gevoel maar het scheelt ook in kilo’s.

2. Vreetbuien
Hoeveel je eet is per persoon verschillend – hangt van je stofwisseling af – maar dat je rond je menstruatie meer eet moge duidelijk zijn. Opeens lijk je wel een bouwvakker, zoveel als je kan eten. En dan hebben we het nog niet gehad over de chocolaatjes en zakken chips die ook naar binnen worden geschoven… Júist deze snacks zorgen ervoor dat je vocht vast houdt, niet zo gek dus, die extra kilo’s.

3. Vrijbrief om niet te sporten
Sporten als je ongesteld bent? No-way! Normaal gesproken lukt het je nog nét om jezelf naar de sportschool te begeven. Maar als je ongesteld bent gaat dit écht niet. Lui? welnee, je zorgt goed voor jezelf. En dat laatste is natuurlijk onzin, want sporten drijft dat ellendige vocht af en de endorfine die vrijkomt bestrijdt de pijn. Gewoon gaan dus!

Je gewicht heeft dus alles te maken met je menstruatiecyclus. Tijdens je menstruatie weeg je meer omdat je vocht vast houdt, en waarschijnlijk net na je menstruatie ook als gevolg van de vreetbuien. In de tweede helft van je cyclus krijg je ook nog eens te maken met progesteron, dit hormoon zorgt voor pijnlijke maar vooral enorme tetters. Daarnaast houd je ook meer vocht vast. Fijn. Fijn. Fijn.

Lees ook: eet je hormonen in balans.