Waarom gapen mensen?

Laten we het eens hebben over chasmologie, ofwel: gaapkunde. Er wordt flink wat onderzoek gedaan naar gapen omdat mensen – zoals altijd – precies willen weten waarom dingen zijn zoals ze zijn. Waarom gapen we als we iemand anders zien gapen? En heeft gapen te maken met verveling?

Nee. Je gaapt wel vaker als je je verveelt, maar het is niet zo dat verveling de oorzaak is van gapen. Gapen heeft te maken met empathie. Hoogsensitieve personen die van nature dus empatischer zijn, gapen eerder als ze iemand anders zien gapen. Vooral als je iemand ziet gapen waarmee je je verbonden voelt heb je de neiging om een partijtje mee te gapen. Maar gapen doen we niet alleen als we een ander zien gapen, ook ongeboren baby’s gapen al in de buik. De theorie dat we gapen omdat we onvoldoende zuurstof in onze longen krijgt wordt daarmee ontkracht.

Aankomen van zwarte koffie: zin of onzin?

Een andere theorie zegt dat mensen gapen om de hersenen af te koelen, want als deze op temperatuur zijn heb je er het meeste aan. Wanneer we onze mond open doen, schijnt ‘koude’ lucht de hersenen te bereiken. Alleen waarom gapen we dan vaker in de winter als het buiten kouder is? Dat is tenminste wat onderzoekers van de Princeton University hebben uitgevonden. Misschien omdat er dan überhaupt koude lucht is om naar te happen? In de zomer krijg je ten slotte alleen maar warme lucht binnen.

Onderzoekers zijn er blijkbaar nog niet helemaal over uit, maar wij weten wel: gapen in gezelschap is cultureel nog niet geaccepteerd. Probeer het maar eens! Je komt meteen ongeïnteresseerd en niet bij de les over. Maar eigenlijk ben je juist heel erg alert, want je kunt gapen ook zien als voorbereiding op inspanning, want de spieren spannen zich aan, je hartslag versnelt en je bloeddruk gaat omhoog.

Dit kan er gebeuren als je minder dan 6 uur per nacht slaapt.