8 manieren waarop jij per ongeluk je haar beschadigd

Het is geen geheim dat wij vrouwen allemaal een gezonde, glanzende haardos willen. De levenscyclus van je haar is afhankelijk van meerdere factoren – lees: leeftijd, genen en externe invloeden. Met de juiste verzorgingsproducten kom je een heel eind, maar de manier waarop jij met je haar omgaat, is ook belangrijk. Daarom – onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ – 8 manieren die je jezelf zou moeten afleren om die gezonde manen te behouden.

1. Slapen met natte haren
Vochtig haar is niet alleen heel fragiel, het strekt – ja, echt – zich ook nog eens gemakkelijk waardoor je haren opeens nog kwetsbaarder zijn. Combineer dit met het woelen dat je doet in je bed en je vraagt om haarbreuken. Ai! Dus stel dat douchen in de avond niet meer uit. Zo heeft je haar meer tijd om te drogen. Of investeer in een satijnen kussensloop om de wrijving te minimaliseren.

2. Je haren föhnen wanneer ze nog kletsnat zijn
Hoe eerder je begint met föhnen, hoe langer je jouw haar blootstelt aan hitte. Laat in plaats daarvan je haar voor minstens 50 procent uit zichzelf opdrogen. En ja, je blijft jouw haar makkelijk te baas. Probeer maar uit.

3. Het gebruik van de verkeerde conditioner
Kijk eens op het label op de achterkant van de fles. Wanneer je iets leest over ‘versterking’ kun je de klok erop gelijk zetten dat er eiwitten in de formule zitten. Een beetje eiwit is zeer geschikt om je zwakke lokken een boost te geven, maar te veel maakt ze na verloop van tijd broos. In dat geval kun je de conditioner beter afwisselen met een meer hydraterende variant of ‘m niet meer dan één keer per week gebruiken.

Lees ook: DIY Avocado haarmasker

4. Borstel van beneden naar boven
Begin altijd aan de onderkant en werk in korte slagen omhoog. Je kunt je klitten beter van onder aanvallen dan vanaf de bovenkant je borstel er doorheen proberen te rammen.

5. Gebruik van de verkeerde accessoires
Je doet ze in je haar zonder er over na te denken: elastiekjes. Toch breken veel van je haren af, wanneer je de elastiek te strak om je haar bevestigd. Aan het metalen deel blijven haartjes haken en door de druk op je haarwortels kunnen je haren uitvallen. Niet zo best dus. Draag je ’s nachts je haar in een staart of knot? Dan kun je het beste een brede, stoffen elastiek gebruiken. Overdag bieden Invisibobbles uitkomst.

6. Verkeerd stijlen
We maken ons er allemaal schuldig aan. De combinatie van de hoge temperatuur, het dichtknijpen van de stijltang en het trekken is verschrikkelijk voor je haar. Een handig trucje: laat je haar volledig drogen – het mag nooit sissen! – en laat de tang een beetje open. Op die manier krijgt je haar toch de hitte, maar wordt de warmte niet zo direct op je haar geknald.

7. Gebruik van te veel droogshampoo
Minder wassen is opeens hot en happening! En laat die droogshampoo ons daar fijn bij helpen. Of toch niet? Overmatig gebruik kan je hoofdhuid droog maken – droogshampoo maakt geen onderscheidt tussen vet en vocht – wat kan leiden tot roos. Het kan ook je poriën verstoppen en dat geeft huidirritatie. Dus weet wanneer je toe bent aan een ouderwetse wasbeurt.

8. Te vaak je haar vast binden
Wat blijkt? Dat mooie vlechtwerk – of zelfs een eenvoudige paardenstaart – richt veel schade aan wanneer je je haren te vaak vastbindt. De aanhoudende spanning verzwakt je lokken en zorgt ervoor dat ze afbreken. Vooral rond de kruin van je hoofd. En nee, dat wil je niet. Dus laat je haren op z’n tijd gewoon even los. Zitten ze toch in de weg? Gebruik dan een beetje olie voor je ze in model brengt. Dat smeert de haren.

Lees ook: Enfait vraagt zich af: wanneer moet je je borstel vervangen?