5 tips om makkelijk en lekker glutenvrij te eten

Of je nu zwaar gluten intolerant bent of er bewust voor kiest om minder gluten te eten, voor iedereen kan het soms goed zijn om af en toe een glutenvrij door het leven te gaan. En dat hoeft echt niet zo vies of saai te zijn als je denkt. Met deze tips help ik je een eindje op weg.

Ten eerste; wat zijn gluten nu eigenlijk?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, koekjes, crackers, beschuit, taart, cake en pasta’s. Speltbrood is dus niet glutenvrij!

Ok, ik hoor je denken; Nu kan ik niets meer eten?! Zeker wel! Let maar op…

1. Bananenpannenkoeken
Wat dacht je bijvoorbeeld van bananenpannenkoeken op basis van banaan en ei?
Yes, alleen banaan en ei. Super easy en lekker snel. Jammie!

2. Lunchen met lekker brood
We kennen allemaal de voorverpakte broden op de glutenvrije afdeling in de supermarkt. Nu kan ik niet voor alle merken spreken, maar de meeste glutenvrije broden zijn droog en smaakloos. En dat is best pittig voor iemand die heel veel van brood houdt. Gelukkig zijn er een aantal bakkers die dit leed begrijpen en die wél weten hoe ze heerlijk glutenvrij brood moeten bakken. Persoonlijk ben ik enorm fan van boekweitmeel met zaden. Namnam. Mocht je een keukenprinses zijn, dan is zelf brood bakken ook een goede optie!

Voorbeeld: In Amsterdam zit in Zeeburg de bakkerij Met Zonder. Waar alles gluten- suiker- en lactosevrij is en vooral, heel erg lekker! Niet voor niets mijn favo winkel aangezien ik allergisch ben voor zo goed als alles.

Zadenbrood4-1024x684

3. Glutenvrij avondeten
Met grote winkelketens zoals de Appie die inspelen op de glutenvrije mens, kan je inmiddels op elke hoek je boodschapjes halen. Gluten vrije pasta bijvoorbeeld, smaakt gewoon naar normale pasta. Toch liever korrels? Zilvervliesrijst en quinoa zijn goede alternatieven. Ook zoete aardappels en bloemkool zijn goede basis ingrediënten i.p.v. gluten bevattende koolhydraten.

4. Lekkere en simpele snacks
Wat dacht je van avocado frietjes?!
Curly kwam met dit geweldige recept. Niet vergeten om glutenvrij meel te gebruiken!

5. Guilty ‘gluten free’ pleasures
Uiteraard moet er natuurlijk ook gesnoept worden. Chocolade is uiteraard een idee, maar wat als je zo’n fan bent van cupcakes? En dan met name Red Velvet cupcakes. Met dit recept bak je er no-time een hele boel!

 

Lees ook: Glutenvrije repen als feestelijk tussendoortje