5 simpele tips om aan élke maaltijd groenten toe te voegen

We weten allemaal dat veel groenten eten goed voor ons is. Groenvoer bevat niet alleen veel vitaminen en mineralen (die we best goed kunnen gebruiken na alle kerstkransjes en wijn) maar het zit ook tjokvol wateroplosbare vezels. Waarom vinden we het dan toch zo’n uitdaging om er genoeg van te eten? Zo moeilijk is het namelijk niet!

En het is nog lekker ook. Het eten van vezels heeft een hoop voordelen. Dat zit zo: stel je de vezels voor als een soort bezem die – hop – in één zwiep alle toxische stoffen schoonvegen in je spijsverteringskanaal. Klinkt goed toch? Is het ook. Je darmflora verbetert, je huid gaat er waarschijnlijk beter uitzien en je humeur gaat van ‘ik blijf onder de dekens’ naar ‘hallo nieuwe dag!’. Pluspunt: je valt er ook nog eens van af . Je voegt namelijk extra vezels, vitaminen en mineralen toe, maar amper extra calorieën.

Minder sexy maar ook goed om te weten: vezels maken je ontlasting zacht en prikkelen je darmwand. Het resultaat? Darmbewegingen worden gestimuleerd en schadelijke stoffen verlaten sneller je lichaam. In het kort kun je dus zeggen: meer vezels = een schone dikke darm. Hello clean body! Toch zie ik in mijn omgeving dat veel mensen het lastig vinden om meer groenten te eten. En dat terwijl het echt niet moeilijk hoeft te zijn. Ik geef je alvast 5 simpele tips.

1. Groenten bij je ontbijt
Ja, dat lees je goed. Fan van havermout, quinoa- of boekweitpap? Voeg een geraspte wortel, halve courgette of rode biet toe. Je proeft de groenten amper maar het zorgt wel voor extra vezels en volume. Daardoor zit je sneller vol en krijg je ’s ochtends al een goeie portie vitaminen binnen. Zorg wel voor een zoete tegenhanger in je ontbijt zoals een handje rozijnen, lepel honing of vers fruit. Ik probeerde het een week elke ochtend en het voelt goed!

2. Healthy snack
Trek tussen je ontbijt en lunch? Neem als snack eens een paar wortels, tomaatjes of een paar stengels bleekselderij in plaats van een stuk fruit (of koek, dropjes…).

3. Extra groenten bij je lunch
Geen tijd om een uitgebreide lunch te maken om mee te nemen naar kantoor? En wordt het een simpele (spelt of zuurdesem) boterham met avocado? Eet er in ieder geval een bakje rauwkost bij. Denk aan: komkommer, tomaat, verse basilicum en wat citroensap en olijfolie. Of eet er 2 wortels met wat hummus bij. De boodschap: als je maar extra groenten toevoegt!

4. 50/25/25
Zorg dat minimaal de helft van je bord bestaat uit groenten. Ga niet voor 1 of 2 soorten groenten, maar probeer er eens minimaal 4 in je maaltijd te verwerken. Ook dit is makkelijker dan je denkt. Maak bijvoorbeeld een curry of soep en stop daar minimaal 3 soorten in. Eet daarnaast een salade en je bent er al. Voeg daarnaast een kwart eiwitten (ei, kip, zalm) en een kwart volle granen (zilvervliesrijst, boekweit, gierst) toe. Goed bezig jij!

5. Verstop ze
Werkt vooral goed bij je kinderen (en wellicht ook bij de man). Geroosterde groenten uit de oven gaan in de keukenmachine met wat olijfolie en zie daar: heerlijke groentespread. Lekker op brood of op een (boekweit) pannenkoekje. Ook handig bij pastasauzen: hier verstop je met gemak een stuk of 5 soorten groenten in. Lekker is bijvoorbeeld een tomatensaus van gepureerde tomaten, courgette, champignons, ui en wortel.

Lees ook: Een ode aan de peulvrucht: de peulvrucht heeft het allemaal.