Waarom het een goed idee is om iemand écht uit de put te helpen

Het leven kan zuur zijn, maar gelukkig zijn daar je vrienden en familie die je door bittere tijden heen helpen. Door te luisteren of door er alleen maar te zijn. Ik heb oneindig veel ontzag voor mensen die dat kunnen en die úren luisteren naar andermans leed. En als het moet kan ik ook prima luisteren zoals het heurt. Maar soms – als je wat verder van iemand afstaat – is luisteren of er zijn niet altijd mogelijk. “Bel me maar als je hulp nodig hebt” is dan zo gezegd, maar dat gaat iemand anders natuurlijk nóóit doen. Zeker niet als diegene toch al in zak en as zit.

Met vage uitspraken is niemand geholpen. Je kunt beter een concreet voorstel doen of zomaar binnen wandelen met een pan soep. Dat helpt! En zo zijn er nog een paar dingen die écht helpen als iemand net een naar bericht heeft gekregen.

Lees ook: dit is hoe je smartphone relaties kapot kan maken.

Neem dingen uit handen
Super simpel en effectief. Zo kan degene die ziek is, aan het rouwen is of z’n baan heeft verloren zich focussen op dingen die er echt toe doen. Simpele zaken als een maaltijd langs brengen, boodschappen doen, op de kinderen passen, de was doen of stofzuigen maken het verschil.

Pamper een ander
Ik ben er van overtuigd dat iedereen knuffels nodig heeft, zeker in barre tijden. Een massage is dé ultieme ontspanning en als je zelf niet uren aan ’n stuk wilt kneden, geef je een massagebon cadeau. Je kunt ook tijd maken voor een beauty ritueel met alles erop en eraan. Nagels in de lak, maskertje en een voetenbadje. Wedden dat het even afleiding geeft, het ontspant je mind. Ook prima: verse sappen persen of een juicer cadeau doen. Zeker als iemand met z’n gezondheid worstelt is dit een prima cadeau, beter dan een fles wijn kan ik je wel vertellen.

Ik denk aan je
En niet alleen vandaag, maar ook morgen en volgende week. Met een klein beetje moeite kun je dat ‘ik denk aan je’ kenbaar maken. Zo kreeg ik laatst een reep troostchocolade door de brievenbus op een – voor mij – moeilijke dag. Té lief! Geef chocolade dan weer niet aan iemand die kotsmisselijk is van ellende. Hetzelfde geldt voor: bloemen. Ze kunnen iemand he-le-maal opfleuren maar zijn irritant als je allergisch voor pollen bent. Verder is het immer leuk om ideeën uit te wisselen en herinneringen te delen, met een fotoboek bijvoorbeeld. Houd iemand op de hoogte van waar je mee bezig bent, dat zorgt voor een beetje afleiding! En stuur wat vaker kaart, hoeveel moeite kost dat nou?

Geef een boek
Voor bijna iedere – moeilijke – situatie zijn er tal van boeken geschreven. Zo kreeg ik ‘The year of magical thinking’ van Joan Didion cadeau. Heb ik ‘De kracht van het nu’ aangeschaft en gaat er een boek van Abraham Hicks over ‘The Law Of Atrraction’ rond bij m’n vrienden.

Lees ook: Deze 7 boeken gaan je leven positief veranderen.