De voordelen van antioxidanten in beauty-food

Antioxidanten zijn hard nodig om schade door vrije radicalen te beperken. Ze zijn zó belangrijk dat er enorm veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van antioxidanten. Iedereen heeft er baat bij omdat iedereen tegenwoordig wordt blootgesteld aan vrije radicalen. Denk maar aan de zon, stralingen, chemische stoffen en luchtvervuiling. Door téveel vrije radicalen is de kans op kanker groter, veroudert je huid stukken sneller en komen er andere vervelende kwalen en ziektes om de hoek kijken. Daar zit niemand op te wachten.

De huid is je grootste orgaan en zit bomvol collageen waardoor deze elastisch blijft. Vrije radicalen zorgen ervoor dat collageen wordt afgebroken en dat willen we niet. De meeste huidverzorgingsproducten bevatten daarom ook antioxidanten. Maar de belangrijkste: fytochemicaliën, vitamines en enzymen vind je gewoon in de natuur! Hét bewijs dat moeder aarde heus wel aan ons heeft gedacht, en dat we ons lichaam kunnen verfraaien van binnenuit. Het enige wat jij hoeft te doen is groenten en fruit eten, véél groenten en fruit. Want lees maar mee wat daar allemaal in zit en waarom het belangrijk voor je is…

Tips van onze beauty-expert: “opeens heeft je huid meer aandacht nodig”.

Beta-Caroteen
Zit in: vooral gele en oranje fruitsoorten, maar ook in groenten zoals wortels, pompoen, zoete aardappels, spinazie en kool.
Doe er je voordeel mee: beta-caroteen verhoogt je weerstand, en zorgt voor een gezonde huid en een goed gezichtsvermogen. Het is ook voordelig voor het celdelingsproces.

Coenzyme Q10 – CoQ10
Zit in: pistache noten, aardbeien, broccoli en bloemkool.
Doe er je voordeel mee: het remt veroudering, bevordert de stofwisseling en zorgt voor meer energie.

Foliumzuur
Zit in: spinazie, asperges, broccoli, sinaasappels, linzen, bonen en granen.
Doe er je voordeel mee: foliumzuur heeft mogelijk een gunstig effect op depressiviteit. Als je je goed voelt, straal je dat ook uit. Daarnaast verkleint het de kans op geboorteafwijkingen en is het risico op hart-en vaatziekten, kanker en dementie waarschijnlijk minder groot.

Luteïne
Zit in: groene bladgroenten zoals spinazie, mais, wortels en pompoen.
Doe er je voordeel mee: luteïne is met vooral goed voor je gezichtsvermogen.

Lycopeen
Zit in: Tomaten, grapefruit, abrikozen, guave, watermeloen, papaja, en roze pompelmoes.
Doe er je voordeel mee: lycopeen vermindert huidveroudering en dus rimpels.

Selenium
Zit in: paranoten, zonnebloempitten en champignons.
Doe er je voordeel mee: onderzoeken hebben een verminderde kans op kanker aangetoond. Ook helpt selenium het lichaam om jodium te recyclen, dit is weer belangrijk voor een goed functionerende schildklier.

Vitamine A
Zit in: zoete aardappelen, wortelen, spinazie en kool.
Doe er je voordeel mee: het zorgt voor een gezond gebit, gezonde haren en een stralende huid. Daarnaast verhoogt het de weerstand.

Waterkers is dé superfood voor in je salade.

Vitamine C
Zit in: citrusvruchten zoals sinaasappels, citroen, limoen, grapefruit en broccoli.
Doe er je voordeel mee: vitamine C verhoogt je weerstand, bevordert de wondgenezing en stimuleert de opname van ijzer. Het beschermt je huid tegen UV-straling en helpt bij de vorming van bindweefsel.