Zwart eten op je bord het nieuwe superfood?
Zwart eten? Ja, je leest het goed! En nee, dan hinten we niet op een aangebrande toast uit het broodrooster of andere flop in de keuken. Van zwarte noedels tot zwarte sesamzaadjes, zwarte bessen, zwarte rijst, zwarte knoflook… vijftig tinten zwart dus. Scrol verder om te ontdekken wat dit magische ingrediënt en gezondheid met elkaar te maken hebben.
Tipje van de sluier: een stralende jij begint van binnenuit.
Zwart eten en traditionele Chinese geneeskunde
Onlangs kreeg yours truly van haar acupuncturist Annie de tip om vaker zwart eten op het menu te zetten. Zwart? Ze gaf aan dat het iconisch eten in de Oosterse wereld zijn. Volgens de Chinese filosofie is het namelijk zo dat het een ‘koel’ effect op het lichaam heeft, wat helpt bij het balanceren van innerlijke energie en vitaliteit. Het eten van zwarte voedingsmiddelen staat namelijk bekend om het stimuleren van een gezonde bloedcirculatie en het versterken van lichaamssystemen, waaronder het haarsysteem. Waar dat ‘m in zit? Zwarte voeding is rijk aan essentiële mineralen die de nierenergie ondersteunen, iets dat volgens de oude Chinese geneeskunde de sleutel tot gezond haar is. Dit verklaart waarom er in tout Azië bollen vol glanzend, dik, gezond haar het straatbeeld domineren.
(Haar)fijne voordelen van zwart eten
Zoals gezegd, van zwarte bessen tot zwarte bonen: Vul je winkelmandje ermee (uh nee, wij hebben er geen aandelen in ;-), want amai de pluspunten liegen er niet om. Komt ’t lijstje:
1. MEGA veel antioxidanten
Zwart eten barst van de antioxidanten, oftewel de opruimers van schadelijke stoffen (lees: vrije radicalen – boosdoeners die o.a. veroudering versnellen en aan de basis van veel andere gezondheidssores staat). Perfecte poetsers waar je er niet genoeg van kunt hebben. Met bijvoorbeeld een handjevol zwarte bessen, zwarte rijst of zwarte knoflook geef jij je immuunsysteem een powerrrr-up!
2. Mooie mix van mineralen
Het kwam net al kort ter sprake, maar zwarte voedingsmiddelen staan bol van de mineralen, zoals ijzer, calcium en magnesium. En die, die zijn essentieel voor een lichaam in topvorm. Van zink voor je immuunsysteem tot ijzer voor je bloed en selenium voor haargroei. Ondergetekende kan het weten en doet niet voor niets een betoog voor meer zwart op ’t bord. Elke hap doet wonderen voor je korte of lange lokken. Natuurlijk moet je niet van de een op de andere dag verwachten dat je Rapunzel uitspeelt, maar na een paar maanden zie je patsboem resultaat.
3. Blije belly, baby!
Zwarte voeding dus. Goed voor, tja wat eigenlijk niet. Zo ook je spijsverteringsstelsel. Je maakt je buik blij met (alle vezels in) zwarte sesamzaadjes, zwarte bonen of noedels the black way, want ze brengen niet alleen je darmen in beweging, maar versnellen ook je metabolisme. En dat is zo vlak voor de feestdagen zo gek nog niet: het zorgt ervoor dat calorieën efficiënter worden verbrand, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies of een betere energiehuishouding.
4. Balance is key
De waslijst aan plussen continues. Volgende voordeel die roeptoetert voor een plekje is: balans van energie, hormonen en humeur. Bovendien voel je je minder gestrest. Iets kleins als een schepje zwarte sesamzaadjes in je ontbijt kan zo maar eens je geheime wapen van de dag zijn. Goed begin is ‘t halve werk is niet voor niets een spreekwoord!
5. Vitamine E doet ook mee
En als hekkensluiter: zwart eten laat je niet alleen van binnen, maar net zo goed van buiten shinen. De diepe, donkerpaarste kleur betekent namelijk dat de voeding rijk aan vitamine E is. Ben even voor je in de vitamine-vocabulaire gedoken, en E is dus een antioxidant die je huid tegen schadelijke effecten van zonlicht en vervuiling bewapent.
Van huid tot haar, van hormoonbalans tot beter humeur – wat je wens ook is, je kunt ’t allemaal aan een regelmatige portie zwart eten toevertrouwen.
Scalp brush: waarom de kleine borstel jouw haar must-have is