Zo vind je je doel

We maken overal plannen voor, voor de aankoop van een auto, een huis, onze carrière, onze plannen voor het gezin, vakanties, tot wat we eten. Maar nog te weinig voor ons leven zelf. Terwijl je je misschien weleens afvraagt wat de zin van het leven is, waarom je hier bent en wat je nog zou willen doen? Ieder mens wil graag een reden van bestaan hebben, zoals het liefdevol groot brengen van je kinderen, de beste worden in je vakgebied of gewoon om intens te kunnen genieten van je eigen leven.

Waar sta jij iedere ochtend voor op?
Wat is jouw persoonlijke reden dat jij iedere ochtend op staat? Dus niet die in de rol van moeder, vader, man of vrouw van, werknemer of ondernemer. Nee jij, als mens. Wat is jouw doel? Doelstellingen zijn belangrijk, die stip aan de horizon waar jij graag naartoe wilt. Waardoor je hier iedere dag bewust en onbewust mee aan de slag kunt. In Japan zijn er bedrijven die doelstellingen hebben voor over 50 tot 250 jaar. Weinig mensen hebben hun doel voor over een jaar helder. Onze hersenen houden van doelen, hoe helderder hoe beter. Als een doel helder is omschreven dan trekt het ons als een magneet om daar ook mee aan de slag te gaan.

Je hersenen vinden het wel heel fijn als je doelen een beetje spannend zijn, er moet een uitdaging in zitten, waardoor ze geprikkeld worden om ervoor te gaan. Dan heb je een reden gevonden om iedere dag op te staan. Door uit je comfortzone te stappen ga je je als mens ontwikkelen. Daar werkt de ontwikkeling van je hersenen namelijk het beste. Dat noemen we ook wel neuroplasticiteit.

Als je begint met het opschrijven van je doelen, kun je jezelf een aantal vragen stellen die je in dit proces kunnen ondersteunen.

1. Wat wil je nog bereiken in het leven, privé en op carrièrevlak?
2. Wat houd je op dit moment tegen?
3. Wat wil je nog bereiken in jouw persoonlijke ontwikkeling?
4. Wat heeft je er tot nu toe van weerhouden om dit nog niet te doen?

Als je je doelstelling hebt kunnen omschrijven, beantwoord dan deze vragen:
1. Hoeveel uur per week ga je hier aan besteden om het voor elkaar te krijgen?
2. Wat heb je nodig om je doel werkelijkheid te laten worden?

Een mooi inzicht is als jij je doelstelling helder hebt geformuleerd, dat je vanaf dan 2 weken gaat bijhouden hoeveel uur per dag jij investeert in jouw doelstelling voor je eigen leven.

brain balance

Charlotte Labee schreef het boek ‘Brain Balance’ en geeft workshops en lezingen. Neem snel een kijkje op haar website en laat je inspireren door deze vrouw!