Zo maak je een lekker en gezond ontbijt

“Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag” hoor je velen zeggen. En niet voor niets, want zodra je opstaat en actief wordt heeft je lichaam op een gegeven moment meer energie nodig. Nu is het natuurlijk voor iedereen persoonlijk hoe laat, wat en hoe groot het ontbijt is., maar het feit blijft dat je natuurlijk een keer moet ontbijten. Ben je inspiratieloos of wil je graag weten hoe je een gezond, lekker en gebalanceerd ontbijt maakt? Lees dan vooral even verder. We leggen het je uit!

Balans in de macronutriënten

Laten we beginnen bij het begin: de macronutriënten. Klinkt als een ingewikkeld woord, maar de macronutriënten zijn de overkoepelende nutriënten die we binnen krijgen. Deze verdelen we in de categorieën koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Iedere macronutrient heeft een eigen functie en wordt op een andere snelheid afgebroken in het lichaam. Om een gebalanceerd ontbijt te hebben (denk: niet na een uur weer honger hebben of een enorme suikerdip) is het belangrijk dat je een combinatie van deze macronutriënten samenvoegt. Zo creëer je voor jezelf een voedend ontbijt dat langzaam energie afgeeft en je verzadigd houdt tot de lunch. De kunst is namelijk dat deze macronutriënten gemaakt zijn om samen te werken.

Denk bijvoorbeeld maar aan een ontbijt dat hoog in suiker is en laag in eiwitten, bijvoorbeeld een boterham met hagelslag. Door de grote hoeveelheid suiker, dropt je insuline en kun je je gauw erna weer moe voelen.

Wat voor ingrediënten kun je dan gebruiken?

Enfin, een stukje kennis is altijd handig om te weten. Maar wat voor ingrediënten kun je dan gebruiken om een gebalanceerd en lekker ontbijt te maken? We geven je een paar tips hieronder.

Havermoutpap met fruit en noten

Haver is een gezonde vorm van koolhydraten, doordat het hoog is in eiwitten en vezels. Een pannetje havermout met wat (plantaardige melk), kaneel, blauwe bessen en noten is bijvoorbeeld een hele gezonde combinatie. Onze favoriete noten zijn die van Basboernoten.nl: probeer daar bijvoorbeeld eens de gemixte noten.

Volkoren boterham met avocado en een gekookt ei

Eet je liever hartig ’s ochtends? Dan is een getoaste volkoren boterham met een halve avocado en een gekookt ei ook een heerlijke optie. Gezond, voedzaam en hartstikke smaakvol. Door de koolhydraten en vezels uit het brood, het vet en de vezels uit de avocado en de eiwitten uit het ei heb je een gebalanceerd ontbijt. Tip: strooi er wat chilivlokken overheen!