Word jij iedere nacht rond dezelfde tijd wakker? Dat betekent wat!

Ben jij zo’n type dat áltijd klokslag vier wakker wordt? Dan kan dat komen door je biologische of orgaanklok. Soms wordt je daar getikt van! Het is vooral vermoeiend als je niet meteen weer in slaapt kunt komen… maar goed. Je slaapmechanisme werkt niet helemaal en dat heeft een reden. We weten allemaal dat je lichaam in vierentwintig uur z’n energie op verschillende organen richt en als je om de paar uur wakker wordt kan het zijn dat je energie geblokkeerd wordt.

Wil je doorslapen? Houd dan goed in de gaten rond welk tijdstip je wakker wordt en weet waar jouw slapeloosheid vandaan komt. Wie weet kun je er wel iets aan veranderen…

21.00 tot 23.00
Rond dit tijdstip proberen de meeste mensen in slaap te komen. Dit is hét moment dat je hormoonhuishouding zich herstelt en enzymen worden aangevuld. Als je moeite hebt met in slaap komen rond dit tijdstip dan kan het zijn dat je gestrest bent, je bent in je hoofd nog bezig met de dagelijkse gang van zaken of je maakt je al druk over morgen. Probeer los te laten. Ontspan je door een warm bad te nemen of te mediteren.

23.00 tot 1.00
Als je vaak rond dit tijdstip wakker wordt kan het zijn dat je je frustreert. Op dit tijdstip wordt yin energie in yan omgezet. Yan is erg actief en normaal gesproken bewaart je lichaam deze energie voor de volgende dag. Dit gebeurt niet als je een wrok koestert, probeer dit los te laten en accepteer dingen zoals ze zijn. Lichamelijk kan het zijn dat de galblaas actief is en vetten afbreekt, probeer minder vet te eten.

1.00 tot 3.00
Dit is een cruciaal moment voor het lichaam om zich van afvalstoffen te ontdoen. Je lever is hard aan het werk en ontgift het lichaam terwijl er nieuw bloed wordt aangemaakt. Wanneer je rond dit tijdstip wakker wordt heeft dat waarschijnlijk te maken met boosheid en negatieve gedachten. Ook op mentaal niveau moet je je kunnen ontgiften. Lukt dit niet? Dan geef je je emoties overdag te weinig ruimte…

3.00 tot 5.00
Op dit tijdstip zijn je longen aan de beurt en voorzien ze je hele lichaam van frisse zuurstof. In je longen zit een hoop verdriet opgeslagen. Als je rond dit tijdstip wakker wordt kan het zijn dat je te veel emoties opkropt en doe je er verstandig aan om verdriet wat vaker te delen. Probeer ademhalingsoefeningen om weer in slaap te vallen.

5.00 tot 7.00
Nu zijn de darmen aan zet… het orgaan van loslaten. Als je slecht eet kan het voorkomen dat je regelmatig klaarwakker bent rond deze tijd. Of je hebt mentaal moeite met loslaten van bepaalde emoties. Loslaten is in ieder geval héél belangrijk en een bezoek aan het toilet ook. Rond dit tijdstip is de grote boodschap een goed plan omdat je alles dan letterlijk loslaat.

Lees ook: Door dit natuurlijke slaapdrankje val je als een blok in slaap!