Wonen in een tiny house? Zo doe je dat

Steeds vaker poppen tiny houses als paddenstoelen uit de grond. Leuk. Handig. Maar hoe vind je eigenlijk een plek voor een tiny house? In Amsterdam is er bar weinig ruimte en de rest van Nederland lijkt aardig volgebouwd.

Hoe makkelijk is het eigenlijk om een tiny house te betrekken? Het lijkt natuurlijk allemaal erg gemakkelijk maar vergis je niet, het vergt meer dan de aanschaf van een mini-woning. Kleine woningen zijn geen oplossing voor de woningmarkt in de stad om maar wat te noemen.

Een tiny house locatie vinden kost tijd
Na wat onderzoek kom je er al snel achter dat er maar weinig plekken zijn waar je in een tiny house mag wonen. Dit komt door de hoge prijzen van bouwgrond en de onbekendheid met de verkoop van kleinere stukken grond. Nog niet zo lang geleden bestonden er namelijk nog geen tiny houses en als je dan een stuk grond vindt, moet je de hypotheek ook zien te regelen. Op deze kaart van Tinyhousenederland vindt je de plek waar je kunt wonen.

Flexibel zijn
Niet alle plekken voor tiny houses zijn permanent. Je leeft dus altijd met de kennis dat je binnen een niet al te lange termijn moet verkassen. Dit brengt enige onzekerheid met zich mee. Maar aan de andere kant heb je ook minder schulden en minder spullen om te verhuizen.

Consuminderen
Spullen… die moet je toch echt verminderen. Als je op ongeveer 15m2 woont kun je niet zoveel bezitten. Het is dus zaak om zo min mogelijk te verzamelen. Weg met al die troep! Daardoor zul je ook een stuk lichter leven. Maar soms is het ook onhandig… een wasmachine neemt bijvoorbeeld een hoop ruimte in beslag, net als een vaatwasser. De gemakken van het leven moet je laten varen maar daar krijg je heel veel vrijheid en ruimte in jouw hoofd voor terug.