Kamerplanten met ijsklontjes water geven, dit is waarom

Say whut?! Haha, ja écht! De ijsklontjes-lifehack voor je kamerplanten. De redder in nood. De redder bij gebrek aan groene vingers. Vanaf nu hangt je groen (op de hangers na) er niet om de haverklap laveloos bij.

Kamerplanten met ijsklontjes water geven, tell me

Het is af en toe haast met samengeknepen billetjes kijken naar wat de stand van de groenbloeiers in huis is. Still going strong of heeft er weer één het loodje gelegd? Maar huh, je geeft toch genoeg water en liefde? En precies daar zit het ‘m vaak in. Toch nog even een extra scheut en zie daar planten met te natte voeten. De meest gemaakte fout bij plantverzorging is dan ook niet dat de planten te weinig, maar juist vaak veels te veel water krijgen. De potgrond neemt je graag in het ootje: het ziet er droog uit en dus schenk je bij. Dit deel is alleen de plek waar het water het eerst verdampt. Zonder dat je het door hebt, is de rest van het water naar de bodem gezakt. Blijkt ‘ie toch nog niet zo dorstig te zijn als je dacht.

kamerplanten met ijsklontjes water geven waarom

EHBO bij plantenverzorging: ijsklontjes

Wat kan het leven toch soms simpel zijn. Voorgaande kan je namelijk heel makkelijk oplossen met ijsklontjes. Skip het water, een ijskoud klontje bij de plant it is. Doordat ze langzaam smelten, zakt het water niet gelijk naar de bodem. Het geeft je kamerplant alle tijd om de liquids op het gemak te absorberen. Handigheidje dit!

Zoveel ijsklontjes heb je nodig

De ene plant, is de andere niet. Elk groen heeft een unieke dorstlust. Onthoud dat 1 ijsblokje pak ‘m beet 15 ml bevat. Pak het verzorgingslabel erbij dat bij de kamerplant is geleverd, en zie of het groen veel of weinig dorst heeft. Dikke kans dat je het kaartje niet meer hebt. Pas de problème. Er zijn zat websites waar de specifieke verzorgingstips per plant zijn terug te vinden. Weet dat vaak 1 ijsblokje per plant voor 1 week genoeg is.

Little sidenote: hartstikke handig zo’n ijsklontje, maar pas ermee op bij tropisch groen. Dit type is niet zo van een ijskoude duik. Beter dat je hen gewoon via de oldschool manier water blijft geven. Liefst niet al het water tegelijkertijd. Geef het liever verspreid door de week.