Is berkensap het nieuwe kokoswater?

Ooit van berkensap gehoord? Dit sap is de hars uit berkenbomen en het wordt met name in het voorjaar getapt. Vooral de zilver- en suikerberk bevatten flink wat van deze waterige, ietwat zoete vloeistof. Wij dronken laatst berkenchampagne en dat was een godendrank!

Is kokoswater zeg maar echt je ding? Dit kun je er allemaal mee doen.

Maar waarom moeten we berkensap – zonder de alcohol uiteraard – drinken? Om te beginnen wordt het sap al van oudsher gebruikt voor z’n reinigende en energieopwekkende werking. Het sap heeft een positief effect op de vochthuishouding wat weer voordelig is wanneer je last hebt van oedeem of cellulitis. Ook is berkensap goed voor je nierfunctie, het verwijdert afvalstoffen. Daarom is dit sap ideaal tijdens een detoxkuur in het voorjaar. Het zuivert je bloed en stimuleert ook nog eens je spijsvertering. Zelfs je huid en haar hebben baat bij dit wonderdrankje.

Drink deze anti-aging smoothie dagelijks en je straalt als nooit tevoren!

Zelf berkensap tappen
Berkensap is in Nederland te koop, bij de natuurwinkel of online. Je kunt het sap ook zelf tappen! Als je dit van plan bent, doe het dan voorzichtig. We willen vooral geen bomen beschadigen omdat wij zo nodig sap willen hebben. Kies nooit voor een jonge berk, deze zijn té kwetsbaar. De berk moet zacht zijn en je mag er nooit teveel sap uithalen. Een van de betere methodes is: zoek een tak met een doorsnede van ongeveer 2cm en snijdt deze schuin af met een snoeischaar. Na een poosje begint de tak te druppelen, dit is het sap. Zorg ervoor dat je al het sap opvangt met een flesje, deze kun je aan de tak vastmaken. Stop de tak in de fles en bind deze vast met een touwtje. Na ongeveer een dag zit je fles vol! Als het sap troebel begint te worden, kun je het niet meer drinken.