Wil jij carrière maken? Check dan of je een leider of volger bent

Wanneer je hogerop wilt klimmen in je baan, komt het er vaak op neer dat je leiding moet gaan geven. Een functie als manager staat mooi op je CV maar niet iedereen wordt er gelukkig van. Er zijn namelijk flinke verschillen tussen leiders en volgers heeft onderzoek aan de universiteit Zurich uitgewezen. De fabel dat leiders altijd extravagant zijn is overigens niet waar!

Leiders zijn vooral communicatief erg sterk en weten hoe ze een groep kunnen sturen en motiveren. Ze zijn niet bang om de verantwoordelijkheid voor anderen te nemen. Of het nu gaat om een manager in een bedrijf, een docent of een ouder: ze nemen allemaal beslissingen die niet alleen invloed hebben op zichzelf maar ook op het welzijn van een ander. Een goede leider is dus in staat om verantwoordelijkheid te dragen voor de medemens en dat is de belangrijkste eigenschap die leiders onderscheidt van volgers.

Verantwoordelijkheid nemen
Leidinggevende zijn niet bang om risico’s te nemen die ook betrekking hebben op een ander. Het maken van keuzes gaat ze makkelijker af. Tijdens het onderzoek werd gekeken hoe een groep deelnemers bepaalde beslissingen nam of deze liever aan een ander over liet. Gedurende het onderzoek werden er neurobiologische processen in de hersenen onderzocht en daarmee hebben ze de duidelijke verschillen goed weten te bewijzen. Mensen die liever geen verantwoordlijkheid nemen voor anderen hebben meer behoefte aan zekerheid. Júíst als de keuze die ze maken invloed heeft op een ander.

Nog een verschil
Of je geschikt bent voor leiderschap heeft dus niks te maken met de behoefte om controle te hebben. Wel is er een verschil tussen verschillende soorten leiders, autoritaire leiders nemen beslissingen liever alleen terwijl egalitaire leiders liever samen besluiten. Ben jij een leider?