Welke emoties ervaar ik tijdens het kopen van een nieuw huis

De afgelopen jaren hebben mijn man en ik ons huis in Amsterdam compleet verbouwd. Een spannend proces om mee te maken met als doel: een plek creëren waar we ons thuis voelen. Dat is goed gelukt! Samen hebben we een droom van een huis gecreëerd waar we met liefde wonen. Anderhalf jaar na de verbouwing begon er toch iets te kriebelen: we wilde verhuizen naar een huis mét tuin buiten Amsterdam.

Deze wens voelt dubbel en dat zorgde de afgelopen tijd voor een stressexplosie. ‘Gelukkig is het nog láng niet zo ver want we zitten goed’, dachten we. Ondertussen speurde we wel dagelijks op woonwebsites naar nieuwe huizen. ‘Neu, te klein’ of ‘wat lelijk! zeiden we vaak tegen elkaar terwijl we door het online aanbod bladerden. Tot er opeens wél een mooi huis verscheen. We gingen kijken en nog een keer kijken. Dit voelde goed! Ineens waren onze verhuisplannen niet meer een toekomstdroom maar de realiteit.

Onze huidige woning in Amsterdam

Onze huidige woning in Amsterdam

Twijfelkont
Het eerste huis waar we onze pijlen op hadden gericht was mijn droomhuis, niet per se dat van mijn man. Ik vind het belangrijk dat ook hij een goed gevoel heeft dus ging er tijd voorbij zonder knopen door te hakken. We waren bang om de verkeerde keuze te maken en dat is logisch als je praat over een flink bedrag. Om het zekere voor het onzekere te kiezen, gingen we langs bij een bouwinspecteur en de gemeente. Klopte alles wel? Zagen we geen belangrijke details over het hoofd? En ook niet onbelangrijk: konden we dit huis financieel goed behappen? Om dit uit te vogelen kwamen we terecht bij NIBC Direct.

Voor- en nadelen
De voor- en nadelen werden op een rij gezet, we hebben er nachten over geslapen en uiteindelijk knopen doorgehakt. Na een flinke verbouwing zou dit best wel eens ons droomhuis kunnen zijn. Het was een opluchting om eindelijk die keuze te hebben gemaakt en we brachten een bod uit op het huis wat al meer dan een jaar te koop stond. Alsof het niet voor ons bestemd was, kwam er opeens een andere bieder uit de lucht vallen! De makelaar was geen doorpakker en een maand lang kabbelde het voort terwijl ons huis ondertussen ook al te koop stond. Toen waren wij het beu. Ik moest accepteren dat dit huis het niet ging worden, ik wil geen spelletje spelen met overbieden, dan is het gewoon niet meant to be. Bovendien moet er ook budget overblijven voor een verbouwing en dat zou niet mogelijk zijn nu de prijs zo werd opgedreven.

Laat het rusten er komt wel weer iets
Ik ben van nature iemand die op gevoel keuzes maakt en er in vertrouwt dat het altijd goed komt. Dus toen de koop van een nieuw huis niet doorging, was ik een beetje teleurgesteld maar er vooral van overtuigd dat dit huis dan niet voor ons bedoeld was. Er is geen haast, we wonen prima dus ons huis (wat ondertussen te koop stond) werd weer van de markt gehaald. Ik wil namelijk geen huis verkopen als er nog geen nieuw huis in het vooruitzicht is. Toen ons huis nét uit de verkoop was gehaald, spotte we plotseling wéér een huis waarvan we dachten: ‘ja’. We gingen kijken, de eigenaar gaf ons een rondleiding en het klikte. Zowel met de huidige bewoner als met het huis.

Je huis is je thuis
Die klik is voor ons beide erg belangrijk, we zijn best veel thuis en ons huis is een rustplek waar we onze batterij op laden. Het is dus spannend om opeens oog in oog te staan met een ‘nieuw thuis’ op een plek waar we allebei niet vandaan komen. Maar als ik denk aan een toekomst op deze plek word ik overspoeld door een emotie van geluk en energie. Nieuwe ideeën worden gevormd en we zien onszelf hier wel wonen: een nieuwe keuken, een andere vloer en een gloednieuwe badkamer mét bad op pootjes. Dat zijn dingen die we willen veranderen maar in de basis klopt het plaatje en daarom ging het opeens heel snel!

Knopen doorhakken
We brachten een bod uit, de verkoper kwam met een tegenbod en opeens zaten we met z’n allen rond de tafel om een voorlopig koopcontract te tekenen. We kregen drie dagen bedenktijd maar ons besluit stond vast: hier ligt onze toekomst. We hebben een nieuw huis gekocht en drie weken de tijd om onze hypotheek rond te krijgen.

Het soort hypotheek is enorm belangrijk
Huizen koop je niet iedere dag, het is daarom fijn om je goed te laten informeren over hypotheken en de daarbij behorende mogelijkheden. De keuze die je uiteindelijk maakt heeft net zo goed als de verhuizing, een impact op de toekomst en daar is NIBC Direct zich erg bewust van. Met een hypotheek van NIBC Direct heb je van begin tot het eind een eerlijke en directe ervaring – van oriëntatie tot afsluiting. Alle mogelijkheden komen aan bod en een verbouwing kan bijvoorbeeld meegefinancierd worden. Ik vind de financiële afhandeling ingewikkeld maar nu ik het stap voor stap meemaak, kom ik erachter dat het erg belangrijk en interessant is. Weer die keuzes: hoeveel wil je aflossen, voor hoe lang wil je de hypotheek vastzetten en wat wil je meefinancieren of zelf betalen. Het heeft allemaal impact op de toekomstige maandlasten, de aflossing maar ook op een eventuele verbouwing.

Overhaast een verhuizing niet
Wij krijgen in juni de sleutel, dit is pas over een paar maanden. Daar zijn we júíst heel blij mee, op deze manier hebben we genoeg tijd om gevoelsmatig afscheid te nemen van ons huidige huis en genoeg tijd om goed na te denken over de verbouwing en welke spullen meeverhuizen. De komende periode draait om keuzes maken, compromissen sluiten en vooral ook om genieten van het HIER en NU. We wonen nog maar een klein half jaar in ons fijne huis en willen niet teveel stressen over de toekomst of een hypotheek. Gelukkig neemt NIBC Direct deze laatste zorgen weg. Wij weten wat we op financieel gebied aankunnen en welk bedrag er overblijft voor de verbouwing. Nu is het zaak om ideeën om te zetten in daden en er kan worden gebouwd aan een toekomst vanuit een hele fijne situatie.

Onze huidige woning in Amsterdam

Onze huidige woning in Amsterdam

Al met al heb ik veel geleerd van deze ervaring
Verhuizen komt altijd met angst voor de verkeerde keuze maar dat is niet nodig. Durf 100% achter een beslissing te staan… wees niet bang dat er op een later moment misschien iets beters op je pad komt. Dat kan altijd maar als iets NU goed voelt moet je daar gewoon voor gaan. Volg je gevoel en vertrouw op de keuzes die je maakt. Keuzes die beginnen bij het afscheid nemen van je huidige huis tot aan de nieuwe kranen in de toekomstige keuken en de kussens op de veranda waar we over een half jaar zitten. Verhuizen is een emotioneel proces, overhaast het niet en laat zaken waar je geen verstand van hebt je geen angst aanjagen! Als we over een half jaar in Laren zitten hebben we altijd de herinneringen, foto’s en filmpjes van ons huidige huis nog! Niemand pakt ons een mooie tijd in Amsterdam nog af! En een thuis creëren wij overal.