Waterkers is dé superfood voor in jouw juice of salade

Eerder moest boerenkool plaatsmaken voor Moringa, nu krijgt de groene groente concurrentie van z’n eigen soort. Want als we de feiten op een rijtje zetten is waterkers eigenlijk stukken gezonder! Het schijnt zelfs een van de meest voedzame bladgroenten op deze wereld te zijn.

Nog een pluspunt: je kunt waterkers verwerken in een salade, stampot, sapje of soep. Het is dus niet zo ingewikkeld om er genoeg van te eten. Toch zeggen wij: waterkers kun je het beste rauw eten want dan gaan de juist zo belangrijke voedingsstoffen niet verloren.

Het is een detox voor de lever
Waterkers helpt je om de lever te ontgiften. Dit is weer belangrijk omdat een schone lever veel beter werkt en de kans op levergerelateerde klachten hierdoor stukken kleiner wordt.

Waterkers en Kanker
Waterkers bevat hoge gehaltes glucosinolaat, dit noemt men ook wel PEITC. PEITC zorgt voor een hogere weerstand van het lichaam tegen kankerveroorzakende stoffen. Bovendien zorgen deze molecules er ook voor dat kankercellen niet verder groeien. Dit is door meerdere studies bewezen nadat ze zagen dat de PEITC moleculen zuurstof en voedingsstoffen ontnemen van tumoren.

Het is een beauty-food
Waterkers is rijk aan bètacaroteen. Dit beschermt het lichaam tegen vrije radicale waar de huid dagelijks aan wordt blootgesteld. Deze vrije radicalen beschadigen normaal gesproken de huidcellen, maar dat lukt stukken minder door deze bladgroente. Ook bevat het plantje veel vitamine C en vitamine E. Als je dagelijks een portie van ongeveer 80 gram eet, merk je na vier weken al verschil!

Maak zelf waterkerspesto

Ingrediënten:
olijfolie
80 gr waterkers
1 teen knoflook
30 gr pijnboompitten
30 gr Parmezaanse kaas
zout en peper naar smaak

Zo maak je het:
Rooster de pijnboompitjes op laag vuur en laat ze afkoelen. Stamp de waterkers samen met de knoflook fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine. Voeg daarna de Parmezaanse kaas, olijfolie en peper en zout toe.

In de superfood spotlight: de umeboshi pruim