Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Nu ik zwanger ben, ben ik weer extra gericht op een healthy lifestyle. Dat betekent weer even de do’s & don’ts qua voeding en leefstijl op een rijtje. Dus geen alcohol, rauw melkse kaasjes en roofvissen. Al denken ze daar in andere landen blijkbaar heel anders over. Op vakantie in Italië keken ze me steeds vragend aan als ik vroeg of de kaas gepasteuriseerd is. “I’m pregnant”, zei ik wijzend naar mijn buik. Waar heb je het in godsnaam over, las ik dan in hun blik. Even de kaas Googlen dan maar, al werd ik dan vaak nog onzekerder door de tegengestelde meningen. Volgens de meeste sites is mozzarella nooit een probleem. Al denken sommige verloskundigen daar heel anders over, vooral in het buitenland wordt schijnbaar nog veel rauwmelkse mozzarella gebruikt.

Er bestaan dus nog best wel wat discussiepunten in zwangerschapsland. Zo blijkt sinds kort uit onderzoek dat paracetamol tijdens de zwangerschap samenhangt met hyperactiviteit bij het geboren kind en ook cafeïne wordt in verband gebracht met een laag geboortegewicht en miskramen. Better safe then sorry, dan maar even mijn hoofdpijn uitzitten en mijn koffietjes laten staan. En hoe zit het met het chiazaad en kaneel? We weten het allemaal niet zeker, maar om te wachten totdat alles wetenschappelijk bewezen is, is ook geen optie. Hieronder de meest gebruikte tips per voedingscategorie:

Kaas
✦ Eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kazen kunnen listeriabacteriën bevatten. Als er op de verpakking staat ‘au lait cru’ of rauwmelks, eet het dan niet. Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Nederlandse boerenkaas, mag wel. Evenals alle gepasteuriseerde kazen. Ook als de rauwmelkse kaas verhit is (zoals bij kaasfondue of op een pizza) is er geen gevaar.

Vis
✦ Vis is heel gezond, maar neem geen voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling (zoals gerookte zalm, paling,
mosselen). Bij vacuüm verpakte vis kunnen listeriabacteriën zich ophopen in de verpakking. Vis van de visboer mag wel. Vraag dan altijd even na hoe de vis is verpakt.
✦ Eet twee keer per week vette vis (haring, makreel en zalm), maar niet vaker, vanwege de dioxines.
✦ Eet liever geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren (zoals oesters), geen paling en geen roofvissen (zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel). Deze kunnen verontreinigd zijn met metalen, zoals zink.
✦ Eet je geen vis? Plantaardige bronnen van omega-3 zijn: algen, zeewier, groene bladgroenten, noten, peulvruchten, walnootolie, olijfolie en sesamolie.

Vlees
✦ Eet geen rauw vlees (zoals rosbief, tartaar, carpaccio, filet americain). De parasiet Toxoplasma gondii kan daar in voorkomen.
✦ Eet liever geen lever (leverworst, -kaas, -pastei, paté en berliner), dit bevalt veel vitamine A. Teveel vitamine A kan aangeboren afwijkingen veroorzaken.
✦ Zorg dat vlees goed doorbakken is, zoals een biefstuk of tartaartje (dan mag tartaar wel).
✦ Eet je geen vlees? Zorg voor voldoende ijzer, B12 en eiwitrijke voeding.

Eieren
✦ Eet alleen eieren die hardgekookt of goed doorbakken zijn. Zachtgekookte eieren kunnen salmonella (een ziekmakende bacterie) bevatten.
✦ Pas op met gerechten waarin rauwe eieren zitten, zoals zelfgemaakte bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise. In de supermarkt vind je vooral varianten met gepasteuriseerde ingrediënten.

Groente, fruit, noten, zaden en kruiden
✦ Je mag alle soorten groente en fruit eten. Was groente en fruit grondig. Biologisch heeft de voorkeur.
✦ Eet niet teveel kaneel. De gevolgen van te veel kaneel tijdens de zwangerschap zijn niet precies duidelijk, maar uit voorzorg is het beter om het gebruik van kaneel te beperken. Kaneel zit vaak in koekjes (speculaas, ontbijtkoek).
✦ Laat chiazaad beter even staan, je kan hierdoor last krijgen van misselijkheid. Het is nog niet precies duidelijk wat de invloed van chiazaad zou kunnen zijn op de zwangerschap.

Drinken
✦ Drink liever helemaal geen koffie, vanwege de cafeïne. Matig ook met cola, energiedrankjes en thee (behalvekruidenthee), vanwege de cafeïne en theïne.
✦ Drink geen alcohol. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat zelfs een klein glaasje al schadelijk kan zijn.

En verder…
✦ Neem niet meer dan een paar dropjes per dag en drink maximaal een paar kopjes zoethoutthee, de zoethout verhoogt je bloeddruk.
✦ Eet liever geen softijs, dat is gevoelig voor bacteriën.
✦ Rook niet! Het kan je vruchtbaarheid verminderen en je ongeboren kind ernstig schaden.
✦ Heb je een kat? Zorg dat de kattenbak dagelijks verschoond wordt en doen dit niet zelf, vanwege mogelijke besmetting met de parasiet Toxoplasma gondii.

Wil je meer tips en trics, kijk dan hier naar de zwangerschapsvoeding van BBB Health Boutique

Lees ook: Oh! Dus daarom ben je tegelijk ongesteld met je vriendinnen.