Wat als je droombaan toch niet je droombaan blijkt te zijn?

Het spreekt voor zich dat je droombaan niet van de een op de andere dag in je leven verschijnt. Je studeert, loopt stage en maakt flink wat uren om de kneepjes van het vak te leren. Tjonge jonge wat heb jij jezelf hard naar de top gewerkt om vervolgens te beseffen dat het uitzicht eigenlijk niet is wat je er van had verwacht.

Je wilde een carrière zoals Samantha Jones, netwerken met cocktails in een designeroutfit. Of toch liever die van Carrie Bradshaw want je zag jezelf al schrijvend met een sigaret in je hand. Je wist niet precies wat jouw toekomstige baan zou betekenen, maar je wilde iets creatiefs of iets met mensen. Dat was je doel dus daar ging je: eerst studeren en vervolgens stage lopen. KILLING! Koffie halen en de hele dag het gesnauw van je baas aanhoren. Gelukkig viel je tweede stage mee en heb je er zelfs een baan uit weten te slepen. Je eerste echte baan… natuurlijk kun je daar niet altijd blijven. Je moet jezelf ontwikkelen, doorgroeien en meer geld gaan verdienen. Dit is het! Hier ben je goed in. Tien jaar terug heb je per slot van rekening voor een studie gekozen en de jaren die volgden heb je flink wat ervaring op gedaan. Stiekem denk je wel eens, is dit het? Maar het gaat goed. Je groeit in je functie en bemachtigt uiteindelijk précies de job waar je het in het begin der tijden allemaal voor deed. Daar zit je dan: niet op je plek.

Wat moet je anders? Je kunt toch niet opeens je hele leven omgooien? Op andere gebieden heb je bij lange na niet zoveel ervaring en een nieuwe studie zie je al he-le-maal niet zitten. Dus een carrière switch lijkt het meest onlogische wat je kunt doen. Toch is het soms de enige manier om jezelf te ontwikkelen en om happy en gemotiveerd te blijven.

1. De stap zetten: het ligt niet aan mij, het ligt aan de baan
In het begin kon je je werk makkelijk aan, tegenwoordig maak je dagen van twaalf uren en moet je een sprintje trekken om deadlines te halen. Alles kost veel energie en je levenslust wordt uit je gezogen. Waarom hebben vrienden daar geen last van? Daar lijkt het allemaal van een leien dakje te gaan. Problemen lossen ze in no-time op terwijl je er niet van kunt slapen en daar gaat het mis. Als je geen energie krijgt van je werk is het tijd om afscheid te nemen. Niet per se omdat je niet goed bent in wat je doet maar omdat je er niet gelukkig van wordt. Mensen drukken elkaar op het hart om de liefde van je leven zorgvuldig te kiezen, net als je vrienden. Gaan relaties over? Dan ligt het niet aan jezelf maar dan passen jullie niet goed genoeg bij elkaar. Waarom werkt het niet hetzelfde op carrière gebied? Het zou toch stukken makkelijker zijn om te zeggen het ligt niet aan mij, het ligt aan jou. Dit wil niet zeggen dat je negatief bent over de baan, nee het wil zeggen dat op dit moment, in het hier en nu, deze baan niet meer bij jou past. Je bent gegroeid en veranderd en je moet jezelf de kans geven om verder te gaan.

2. Investeer
Je hebt de keuze gemaakt en bent gestopt zonder plan. Mensen reageren verbaasd en snappen er niks van, laat ze maar. Jij weet namelijk wél waar je het voor doet en zo niet? Dan ga je daar NU achterkomen. Opeens heb je zeeën van tijd om na te denken over het volgende hoofdstuk. En wat dat ook mag zijn, daar heb je nieuwe kennis voor nodig. Als je iets écht wilt bereiken dan moet je er volledig voor gaan dus ga koffie drinken met mensen waarvan jij denkt: ‘die heeft een toffe baan’. Stel vragen, kijk veel Youtube filmpjes en schrijf je in voor cursussen. Wil je fotograferen? Zorg dat je de camera leert kennen maar leer jezelf ook tools zoals Photoshop aan. Bekijk dingen vanuit een nieuw perspectief en gebruik Google non-stop. Nu hoor ik je denken: ‘en waarvan moet ik dan leven?’ Juist. Je hebt ook geld nodig en d hoeft geen probleem te zijn als je een parttime baan. Zélfs een fulltime baan is meestal van negen tot vijf en wat doe je tussen vijf en tien? Het is een kleine investering om dertig minuten eerder op te staan om jezelf nieuwe tools aan te leren of een paar pagina’s van een interessant boek te lezen. ‘S avonds vergeet je Netflix en ga je ook aan de slag om te oefenen met jouw nieuwe talenten!

3. Waag de sprong
Ga aan de slag… solliciteer of creëer je eigen baan. Daar ben je écht wel even zoet mee en het is wéér een rollercoaster van emoties. Afwijzing, spijt en onzekerheid vergezellen je tijdens je zoektocht naar je nieuwe levensmissie. Misschien kom je er wel achter dat dit helemaal geen negen tot vijf baan is en wil je veel liever zelf je baan creëren. Maak een plan, ga netwerken en wees vooral niet bang om te falen. Want welke keuzes je ook maakt, ze zijn nooit fout. Geen ander kan oordelen over jouw situatie en als jij iets tien keer opnieuw wil proberen is dat oké. Hiermee bedoelen we niet dat het makkelijk zal zijn maar je volgt in ieder geval je hart.

Lees ook: 3 eigenschappen van mensen met een originele manier van denken.