(Winter)slapen onder warm beddengoed: 4 tips

Nu de energierekeningen de pan uit rijzen staat de verwarming minder warm of zelfs vaker uit. Maar daardoor kan het aardig fris worden in huis en dus ook in de slaapkamer. Krijg jij het snel koud in de winter? Dan is een oplossing om warm beddengoed te hebben in plaats van de verwarming aan in de slaapkamer.

Beddengoed is er in allerlei soorten, maten en materialen. Daardoor is het nog wel eens lastig om te kiezen wat bij je past. Zeker omdat elke soort beddengoed andere eigenschappen heeft die niet voor elk seizoen even geschikt zijn. Maar hoe kies je dan bedtextiel dat je warm houdt tijdens koude nachten in de winter? Met oog op Black Friday geven we je vier praktische tips (ook om miskopen te voorkomen).

Tip 1. Let op het TOG vulgewicht

Hoe goed het beddengoed de warmte vasthoudt en isoleert wordt TOG-classificatie genoemd. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger deze waarde, hoe minder warmte er aan het bedtextiel ontsnapt. De classificatie loopt van anderhalf tot vijftien. Winterdekbedden hebben meestal een TOG-waarde van tien tot vijftien. Handig dus om hierop te letten als je een nieuw dekbed koopt.

Tip 2. Check het donspercentage

Het donspercentage beïnvloedt de TOG-waarde. Maar dat niet alleen, want een donzen dekbed voelt ook aangenaam in de winter. Dons is licht van gewicht en soepel van vorm en voelt daardoor lekker aan. Let erop dat het dekbed een hoog donspercentage heeft, want dan zit je automatisch in een hogere TOG classificatie. Een hoger donspercentage zorgt namelijk voor een betere isolerende werking en dus een warmer dekbed. Ideaal voor tijdens de koude winternachten.

Donzen dekbedden zijn over het algemeen vrij prijzig en meestal duurder dan andere soorten. Scoor daarom je nieuwe beddengoed met korting. Scoor daarom je nieuwe beddengoed op Black Friday. Op deze laatste vrijdag van november zijn er namelijk (hoge) kortingen en mooie aanbiedingen. Black Friday is officieel op 25 november. Maar er zijn al deals vanaf 18 november omdat het belangrijk is dat je investeert in kwaliteit om impulsaankopen te voorkomen.

Tip 3. Neem een onderdeken

Heb jij het snel koud? Dan kan het fijn zijn om een onderdeken te gebruiken. Dit is een
deken dat je op je matras legt als een soort matrastopper. Hierdoor verdwijnt er geen
warmte het matras in en is deze extra warmte daardoor geschikt voor koude nachten. Kies
voor een donzen of wollen onderdeken om het de hele nacht warm te houden.

Tip 4. Kies voor een vierseizoendekbed

Een vierseizoenendekbed is handig voor in de winter. Het bestaat namelijk uit een dun en
een dik gedeelte. Als je het oncomfortabel koud hebt in de nacht, dan maak je gewoon de
twee losse delen aan elkaar vast. Zo wordt het dekbed een stuk warmer en slaap je
comfortabel in de winter.

Lees ook: Winterslaap of jezelf verstoppen? Dit is waarom het verschil er toe doet