Vrouwen combineren steeds vaker twee banen

In Nederland is het niet ongewoon om twee banen naast elkaar te hebben, meer dan een half miljoen van de mensen verdient tegenwoordig op deze manier z’n geld. Het hebben van een stapelbaan – zo noemt men dat – is geaccepteerd en heeft veel voordelen. Talking about this: zelf combineer ik ook twee hele toffe jobs.

Naast Enfait werk ik namelijk parttime voor een privé kliniek waar ik verantwoordelijk ben voor de marketing en communicatie. Hoe dat zo gekomen is? Eigenlijk ben ik sinds mijn studie al verschillende werkzaamheden aan het combineren. Net afgestudeerd had ik meteen een freelance klus bij een mode magazine te pakken, iets met styling en redactionele werkzaamheden en dat was précies wat ik wilde.

Maar dit was freelance en als je net klaar bent wil je toch zeker fulltime werken? Om de rest van de dagen te vullen ben ik blijven werken bij een bijbaan waar ik steeds meer toekomst in zag: plastische chirurgie. Van receptionist ben ik omhoog geklommen naar marketingmanager en ik deed beide banen met evenveel passie. Juist de combinatie vond ik uitdagend.

Totdat ik te veel werd opgeslokt door de marketing werkzaamheden en de creatieve kant van mezelf verloor. Op een gegeven moment was ik fulltime aan de bak in de kliniek en bleef er voor freelance klussen geen tijd meer over. Too bad want hier had ik wél behoefte aan… via een oud collega ben ik toen bij een online magazine terecht gekomen wat in korte tijd ontzettend snel groeide en waar ik het mega erg naar mijn zin had.

Nog iets later was ik in samenwerking met Madpac druk met de oprichting van Enfait Magazine. En zo is het gekomen… vandaag de dag werk ik nog steeds in een privé kliniek en het grootste deel van de week voor Enfait. The best of both worlds. Het is druk maar ik zou de afwisseling niet willen missen.

Een dubbele baan niet alleen voor het geld
Afwisseling in je baan kan erg voordelig zijn, het zorgt voor meer tevredenheid, betrokkenheid en minder stress. Je belandt niet zo snel in een sleur en het combineren van verschillende rollen houdt je scherp. Voor sommige mensen is geld de motivatie om voor twee werkgevers aan de slag te gaan, anderen zijn bezig met het opzetten van een bedrijf en creëren door een extra baan meer zekerheid.

Hier moet je aan denken
Als je twee banen combineert moet je goed zijn in multitasken. Je moet weten wat prioriteit heeft en taken goed verdelen. Het een mag nóóit ten koste gaan van het ander en je moet grenzen duidelijk aangeven. Je kunt niet ‘zomaar’ een hele week voor iemand anders invallen omdat je ander job er dan onder leidt. ‘Nee’ zeggen is dus erg belangrijk omdat je voordat je het weet opeens een zestigurige werkweek hebt. Het is een kwestie van plannen en duidelijk zijn, zo houd je iedereen tevreden.

Multi-jobbing vraagt om communicatie en openheid
Is er een belangrijke vergadering waar jij niet bij kunt zijn? Say it. Wees altijd eerijk over je andere werkzaamheden om misverstanden te voorkomen. Als je voor de ene werkgever aan het werk bent kun je niet opeens alles laten vallen voor de andere werkgever. In deze situaties moet je het hoofd koel houden en ook weer goed communiceren.

Concurrentie?
Wanneer je twee banen combineert is het belangrijk dat het een het ander niet in de weg staat. Ik zou niet voor kliniek A en B tegelijkertijd kunnen werken, net zoals ik niet voor Enfait en een ander magazine aan de slag zou kunnen gaan. Dit gaat simpelweg niet samen omdat je altijd keuzes moet maken die nadelig zijn voor de ene partij. Als iemand aan mij vraagt waar ze voor de beste borstvergroting moeten zijn, dan zal ik altijd de kliniek noemen waar ik werk. Hier sta ik achter, ik weet dat ze de beste zijn want dat maak ik wekelijks mee. Ik heb nu eenmaal twee belangrijke jobs waarin ik een bepaalde verantwoordelijkheid heb. Een team, collega’s, toewijding en I love it!