Voetreflexmassage een must voor hooggevoelige mensen

Hooggevoeligheid. Mensen die er geen last van hebben wuiven de term soms weg en zeggen vaak “weer een trend”. De 20% mensen die hooggevoelig is herkent zich enorm in de omschrijving van HSP. Zij ervaren prikkels van buitenaf veel intenser dan anderen. Harde geluiden, fel licht of drukte voelen veel intenser aan voor hooggevoelige personen. Ik behoor tot die 20%, ben bang voor knallende ballonnen, heb een hekel aan honden die plotseling blaffen of aan toeterende auto’s. Ik schrik me dood! Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de verwerking van prikkels bij iedereen anders gaat. Mijn voetreflextherapeut vertelde mij hier alles over tijdens een fijne voetreflexmassage. Oh.. en ze wist meteen dat ik hooggevoelig was, blijkbaar kun je dat zien aan de huid van je voeten. Deze is fijner.

Hooggevoelige mensen voelen elkaar vaak beter aan dan anderen en ze zijn gevoeliger voor stress en overprikkeling. Daarnaast zijn ze enorm perfectionistisch en dit kan je flink uitputten. Grenzen stellen blijkt lastig voor HSP’ers en daardoor is het heel goed mogelijk dat ze zich minder energiek voelen. Een voetreflexmassage stimuleert drukpunten en meridianen waardoor je levensenergie weer gaat stromen. Blokkades worden opgeheven en je voelt je weer kalmer.

Dit doet een voetreflexmassage met je
Het masseren van bepaalde punten op je voeten helpt je om te gronden, het zuivert je lichaam en beschermt je tegen negatieve invloeden van buitenaf. Het werk kalmerend en bevrijdend. Terwijl je de massage ondergaat kom je meer in je lijf en zit je minder in je hoofd. Niet zo gek want is dat niet het doel van alle massages? Puur ontspannen.

De voordelen op een rij
Bijna iedereen heeft wel eens last van stress, vermoeidheid, spanning, stemmingswisselingen, opgekropte emoties, angsten en onzekerheden. In stressvolle situaties werkt het lichaam als volgt: het sympathisch zenuwstelsel zorgt voor directe actie terwijl je spijsvertering op z’n gat ligt. Daarna geeft de hypofyse het brein een signaal om het stresshormoon cortisol te produceren. Hierdoor wordt het limbische systeem ontregeld waardoor emoties in de war raken. Dit veroorzaakt onder andere neerslachtigheid. Door bepaalde drukpunten onder de voeten te masseren, worden blokkades opgeheven. Energie gaat weer stromen en dit werkt zowel ontspannen als ontgiftend. Het hormonale- en zenuwstelsel worden weer in balans gebracht en je voelt je energieker.

voetreflex

Doe het zelf
Er zijn speciale massage rollers te koop waarmee je jezelf een uitgebreide voetmassage kunt geven. Bijvoorbeeld een houten variant. Als je wat dieper in de voetreflexelogie duikt, kun je uitvogelen welke drukpunten effectief zijn om je beter in je vel te laten voelen. Het boek ‘Voetreflexologie voor beginners’ is een handige guide die je hierbij helpt. Ook zijn er enkele contra-indicaties waarbij voetreflexelogie juist wordt afgeraden. Denk aan: het eerste trimester van een zwangerschap, spataderen, blauwe plekken, orgaantransplantatie, gebroken botten en nog enkele andere gezondheid gerelateerde problemen.

voetreflexologie