Thuiswerken: waarom werkt het niet of juist wel?

Thuis Social Media up-to-date houden, bellen met klanten, teksten schrijven of administratief werk verrichten. Voor werkenden is dat vaak erg handig, bijvoorbeeld om files te voorkomen en ’s ochtends nog een uurtje te sporten. Steeds vaker vragen werknemers aan de baas of ze een dag vanuit huis aan de slag mogen. Vooral vrouwen vinden het fijn.

Maar werkt het wel? Dat thuiswerken? Lijden de werkzaamheden niet onder rondrennende kinderen of een piepende droger? Ben je niet snel afgeleid als je met een oog televisie kijkt? Veel werkgevers denken van wel. Ze hebben er geen vertrouwen in als hun personeel vanuit huis aan de slag gaat. Bedrijven die flexibel waren op het gebied van thuiswerken, willen hun personeel weer op kantoor hebben. Denk maar aan Yahoo en Bank of America. In Wall Street Journal stond met koeienletters geschreven: ‘De baas wil jou terug op kantoor’.

Soms is thuiswerken niet mogelijk
In de zorg bijvoorbeeld, een arts ziet mensen in het ziekenhuis en als verpleegkundige kun je vanuit de huiskamer weinig doen. Ook mensen die in teams werken, vergaderen, snel moeten communiceren of in de horeca werken doen doorgaans niet veel vanuit huis. Het schijnt dat je bij grote bedrijven eerder bij de baas een wit voetje haalt als je regelmatig op kantoor komt, je hebt meer contact met collega’s en dit stimuleert creativiteit. Allemaal redenen waarom je juist op kantoor zou moeten zitten.

Duurzame toekomst
Maar als je thuis prima aan de slag kunt, je werk goed doet, niet afgeleid wordt en dagelijks niet 3 uur hoeft te forenzen ben je net zo lekker bezig. Bovendien is het duurzamer om niet elke dag naar kantoor te gaan. Je mijd verkeer en voelt je vrijer waardoor je creatiever wordt. Ook samenwerken vanuit huis is goed mogelijk. Er bestaan allerlei programma’s die communiceren mogelijk maken en met skype spreek je elkaar al snel. Het is bovendien veel efficiënter om één dag per week te vergaderen dat dagelijks de hele riedel door te nemen. Op veel kantoren wordt er onnodig veel gesproken over lopende zaken waardoor je je niet kunt concentreren op je doelen. Zonde van je tijd, thuis ben je sneller klaar met wat je moet doen.

Waarom dan niet thuis aan de slag?
Fijn dat je zo snel klaar bent maar de baas denkt daar anders over. Volgens organisatiepsycholoog Hylco Nijp wil de baas zijn personeel in de gaten houden omdat hij of zij het niet vertrouwt. Thuis zouden de werknemers zitten ‘niksen’ en juist deze aanname maakt werknemers minder gemotiveerd. Veel werknemers vinden de mogelijkheid tot thuiswerken een belangrijke arbeidsvoorwaarden en worden gemotiveerder en gelukkiger op deze manier. De enige ongelukkige in the end zijn de managers die graag de controle houden en werknemers die werk en privé gescheiden willen houden. Voor de werkgever is het ook voordelig: minder kosten voor kantoorruimte, parkeren, reiskosten en elektriciteit. Thuiswerken vind ik een groot voordeel.