Thuiswerken, hoe doen wij dat eigenlijk?

Het klinkt als muziek in de oren: thuiswerken! Je bent mega flexibel, kunt de hele dag je pyjama rondlopen en ondertussen lekker een beetje rommelen in huis. Behalve als het moet. Nu het coronavirus om zich heen grijpt, is het verplicht om thuis te blijven. Ja, we blijven zeker binnen. Jij ook hopen wij. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we deze pandemie zo snel mogelijk onder controle hebben. Voor onze gezondheid maar óók omdat we dan weer verder kunnen. Hopen we. Want ja: er moet keihard gewerkt worden om het hoofd boven water te houden en hopelijk lukt dat nu vanuit huis.

8 Feng Sui tips voor meer positieve energie in huis.

Hoe verzet je eigenlijk bergen werk in je eigen huiskamer? Wat is de beste routine voor een efficiënte werkdag. Want wij geven toe: het is niet altijd even makkelijk om te knallen met allerlei afleiding om je heen. Voor je het weet zit je de hele dag achter je laptop te staren om aan het einde van de dag te ontdekken dat je vrij weinig hebt gedaan.

Thuiswerken is niet altijd even efficiënt als je niet weet hoe je het aanpakt. Grenzen tussen vrije tijd en werktijd vervagen. Je kunt niet even sparren met collega’s en voor je het weet dwaal je weer af naar la-la-land, het keukenkastje of naar flauwe video’s waar je stiekem verslaafd aan bent.

Een werkplek is heilig!
Het is erg belangrijk om thuis een fijne werksfeer te creëren. Je kunt je wel lekker op de bank nestelen, maar wij geven je op een briefje dat dat geen succes is. Heb je een extra ruimte over? Richt deze dan in met een bureau, stoel en alle kantoorbenodigdheden. Een plant en wat inspirerende spullen om je heen maken het thuiswerken een stuk aangenamer! Als je geen extra ruimte hebt, werk dan aan een opgeruimde eettafel of bureau! Opruimen is overigens in deze barre tijden een andere nuttige bezigheid…

Ken je zwaktes
Weet wanneer je op je productiefst bent. Kom jij ’s ochtends moeilijk op gang? Neem dan op die momenten iets vaker een – koffie – break. Dat betekent wel dat je, wanneer je in de middag op dreef komt, even flink door moet buffelen. Ben jij net als wij in de ochtend productiever? Neem dan in de middag vaker pauze. Oh ja, en kun jij niet tegen rommel? Zorg er vooral voor dat je deze rommel vanaf je werkplek niet ziet! Voor je het weet sta je weer de halve het huis te boenen…

Onderbreek je werkdag
Studies hebben uitgewezen dat we het meest productief zijn als we ongeveer 50 tot 90 minuten achtereenvolgend werken, en daarna 10 tot 30 minuten pauze nemen. Soms ben je zo gefocust, ga dan lekker door. Maar als je in je alledaagse routine zit zijn deze pauzes geen slecht plan. En als je dan toch pauze neemt, beweeg! Want mensen die regelmatig bewegen leven langer!

De hele dag zitten is super slecht voor je gezondheid!

Maak een planning
Maak deadlines en hou je hieraan! Toegegeven, dat gaat wel eens mis maar hervat het werk en keep on going! Een planning helpt op inspiratieloze momenten of als je een inkakker hebt. Doelen maken het makkelijker om efficiënt te werk te gaan. Je laat geen steekjes vallen vergeet minder. Het is de ideale houvast!

Voer je brein
Zit je daar de hele dag. Alleen. Dat kan behoorlijk geestdodend zijn. Zorg daarom voor voldoende inspiratie. Zet de radio aan, eet gezond en zorg voor voldoende creatieve input. Voor de een is dat het lezen van vakliteratuur en voor de ander zijn tijdschriften of blogs belangrijker. Daarnaast is het fijn om zo nu en dan te brainen met collega’s of zelf vrienden. Deel ideeën en raak geïnspireerd!