Maandag wasdag: je sportkleding wassen doe je zo!

Heb jij ook dat je je sportkleding tot sint-juttemis kan wassen, maar er altijd een niet super frisse geur in blijft zitten? Zelfs als je direct na het sporten je zweetkloffie in de wasmachine gooit? Snap er niets van. Daarom ben ik eens met m’n neus in deze sporty waszaak gedoken. Dat varkentje zullen we eens wassen! 

 • Wees zuinig met wasmiddel
  Hup die sportkleding uit, extra grote scheut heerlijk geurend wasmiddel in de wasmachine en draaien maar. Daar gaat het dus mis. Wist je namelijk dat je vaak waarschijnlijk de blegh geurtjes niet uit je sportkleding krijgt, omdat je teveel zeep gebruikt? Als je te gretig met je zeepsoppie bent, kan bij het spoelen niet alle zeep van de kleding worden verwijderd. Alles wat op je kleding achterblijft aan zeep, is een walhalla voor bacteriën. Wil.je.niet. Minder wasmiddel dus!
 • Wasverzachter, liever niet
  Deze tip was ook een eye-opener voor me. Je sportkleding wassen doe je namelijk zonder zijdezachte wasverzachter. Why? Het kan je kledingvezels flink verstoppen, waardoor mr. wasmiddel niet z’n schone taak kan doen, en de nare geurtjes blijven voor wat ze zijn.
 • Kleding binnenstebuiten keren
  Eigenlijk best logisch: je kleding binnenstebuiten keren zorgt ervoor dat de wasmachine direct de stinkie plekken met grof geschut kan aanvallen. Daarbij komt het het behouden van de kleuren ook nog eens ten goede.
 • Of direct wassen óf uithangen
  Denk dat velen van ons best een handje ervan kunnen hebben om de sportkleding niet direct te wassen. Niet zo gek, want die workout heeft je gesloopt. Ben jij er zo een die alles het liefst op een hoop gooit? No go! Daar ligt je opgefrommelde, vieze sportkleding dan in een bedje van bacteriën nóg viezer te worden. Hang het in zo’n geval liever even (buiten) uit, en was het op een later moment.
 • Bad met azijn
  Alles geprobeerd…dan gaat een bad met koud water en een half kopje azijn je reddende engel zijn. Half uurtje, daarna je sportkleding afspoelen en een wasbeurt (30 graden wasje) laten meedraaien. Bye bye vieze, muffe geurtjes!