Smart clothing, nog even en draagbare tech gaat mainstream

Al een tijdje zijn draagbare, slimme gadgets vooral in de fitnessmarkt niet meer weg te denken. Zo kan jij op elk moment van de dag o.a. je aantal gezette stappen en hartslag checken. Maar langzaamaan zie je dat de ‘wearable tech market’ zich aan het verschuiven is…en wel naar ‘smart clothing.’ Wat tot jaren geleden nog als een lukraak idee klonk, is nu the next big thing aan het worden!

Totaal in control met smart clothing

Smart clothing is dan nog wel niet in alle (online) shops in overvloed te koop, maar het begin is er zeker. Stuk voor stuk innovaties waarmee jij als consument totaal in control bent. Waar en wanneer je maar wil kan jij persoonlijke gegevens checken en inzetten. Denk eens aan kleding waarmee je je koffietje to go kan aftikken, je je geluid van je smartphone kan bedienen, je suggesties voor workouts krijgt óf kan bekijken hoevaak je je lievelings jeans inmiddels al hebt gewassen. Best tof, niet?

Ook zijn er ontwikkelingen dat merken kunnen inzien dat je hun kleding draagt. Hierbij bestaat er een koppeling tussen een app en de smart clothes. In zo’n geval word je als merkambassadeur lekker in de watten gelegd. Je spaart punten, waarmee je bijvoorbeeld korting op je volgende (online) aankoop krijgt. Voor brands een nieuwe mogelijkheid om hún doelgroep beter te begrijpen, voor jou een leuk extraatje. Aan jou zelf natuurlijk de vraag of je als wandelend reclamebord gebruikt wil worden…

Privacy smart clothing

En wat betreft je privacy? YES, ook hier zijn steeds meer merken zich bewust van. Persoonlijke data blijkt vaak te worden versleuteld, en gegevens kunnen meestal op elk moment van de dag worden gewist. Maar dat je bij sommige merken misschien ondanks dat toch argwaan blijft houden, is denk ik niet te voorkomen.

Photo credit header: Dave Cutler