Schrap deze gezondheidszorgen maar van je lijstje

We mijden bepaalde situaties of producten omdat ze slecht voor ons zijn. Daar gaan we tenminste vanuit. Maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je je om de volgende zaken minder zorgen hoeft te maken dan je denkt!

Volle zuivelproducten
Volle melk, room, kaas en boter zijn zo slecht nog niet. Blijkbaar zorgen ze voor een verminderd risico op diabetes type 2, obesitas en hart en vaatziekten. Gaat u gang maar met toeven slagroom op de cappuccino en iedere dag een kaasplateau. Pas wel op, téveel is nooit goed en zeker niet voor de lijn. Daarbij: iedereen reageert anders op lactose. Luister alsjeblieft goed naar je lichaam, want als je er last van krijgt, moet je het uiteraard mijden.

Het openbaar toilet
Schuw jij het openbaar toilet? Dan kun je beter nergens meer komen. Een studie van ‘Applied and Environmental Microbiology’ wijst uit dat ziekteverwekkers zich niet noodzakelijk op het toilet schuil houden. Ze zitten overal! En slechts 15 procent van alle ziekteverwekkers zijn afkomstig van ontlasting en deze overleven het niet lang buiten de pot.

Koffie
Iedere dag een kop koffie vermindert het risico op diabetes type 2. De stevige koffie drinker (meer dan 4 kopjes) heeft 20 procent minder kans op melanomen.

 

Lees dit even voordat je gaat hardlopen in de zon.

 

Rauw is beter dan gekookt
Gekookte en gestoomde groentes zoals broccoli, wortelen en courgette bevatten meer van sommige antioxidanten dan de rauwe varianten. Dit is onderzocht door ‘The Journal of Agricultural and Food Chemistry’.

Ve-tsin
Mononatriumglutamaat schijnt niet zo slecht te zijn als we denken. De smaakversterker uit de Aziatische keuken zou hoofdpijn en andere kwalen veroorzaken. Na veel onderzoek blijkt dit niet zo te zijn. Wij blijven toch liever voorzichtig met E621 en andere chemische smaakversterkers…

Zonnebanken
Het is bewezen dat een bezoek aan de zonnebank de kans op huidkanker vergroot. Dit doet de zon net zo goed. De zonnebank is daarom niet slechter dan de zon. Af en toe een bezoek aan de zonnebank heeft ook positieve kanten. Zo krijg je een betere doorbloeding, een verhoogde weerstand en het zorgt voor de aanmaak van vitamine-D. Vitamine-D verkleint de kans op borstkanker, MS, depressies en andere ziektes. Wat weegt zwaarder? Wij zeggen: als je zont, doe het dan met mate én voorzichtig.

Ieder lichaam is anders, en reageert anders op invloeden van buitenaf. Luister daarom altijd naar je eigen lichaam. Een ander kan nooit suggereren dat jouw gezondheidszorgen wel of niet op hun plaats zijn.