Dit moet je weten over schildklierproblemen en gluten

In Nederland krijgen veel mensen te maken schildklierproblemen. Ik ook. Opzich is er niks aan het handje als je het maar weet, de juiste medicatie krijgt en je levensstijl aanpast. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Want na jaren onderzoek ontdek ik nog steeds nieuwe feiten die invloed hebben op schildklierproblemen. Dingen die de dokter mij niet vertelt…

De ziekte van Hashimoto
Er zijn verschillende schildklierproblemen, waaronder Hashimoto. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Je immuunsysteem keert zich tegen de schildklier, dit gaat van kwaad tot erger. Hierdoor krijg je last van klachten zoals gewichtstoename, extreme vermoeidheid, onverklaarbare spierpijn, langzamer spreken, haaruitval een droge huid en je hebt het altijd koud.

Wat dan?
Met deze klachten ga je naar de huisarts, vaak meerdere malen. Mijn huisarts vond het lastig om de diagnose te stellen. “Ben je moe? Ga vroeger naar bed!” Alsof ik dat niet deed. “Een paar kilo zwaarder? Misschien moet je minder eten.” Niks meer eten zul je bedoelen! “Een droge huid? Drink meer water.” Ik deed niet anders! Kortom je voelt je niet serieus genomen en blijft aanmodderen. Totdat ze op een dag besluiten om jouw bloed te testen op tri-joodthyronine (T3) en thyroxine (T4), hormonen die de schildklier aanmaakt, of niet. Als blijkt dat er iets mis is ga je aan de medicijnen, Thyrax wordt het meeste voorgeschreven en sommige artsen kiezen ook voor Cytomel. Eerlijk is eerlijk: deze medicijnen heb je nodig, daar kom je niet onderuit. Maar er zijn nog zoveel andere dingen die je kunt doen! En daar hoor je de specialist niet over…

Lees ook: het interview met Hashimoto expert Ellen Tiben.

Schildklier en gluten
Nog niet zo lang geleden kwam ik bij Ellen Tiben voor een interview. Ellen heeft net als ik de ziekte van Hashimoto en is ondertussen ervaringsdeskundige op dit gebied. Ergens in het gesprek liet ze de zin “gluten zijn de vijand” vallen. Ergens wist ik dit wel, maar ik heb er domweg nooit wat mee gedaan. Want steeds meer studies tonen aan dat schildklieraandoeningen (zoals Hashimoto) en gluten intolerantie met elkaar in verbinding staan. Het zit namelijk zo: gluten bevatten het eiwit Gliadine. Dit eiwit is voor iedereen onverteerbaar. Wanneer Gliadine in de darmen terecht komt wordt het eiwit zonuline aangemaakt. Zonuline zorgt ervoor dat de kleine openingen in de darmwand worden aangetast en groter worden. Dit noemen ze ook wel het leaky gut syndroom. Doordat het slijmvlies van de darmen kwetsbaarder is, kunnen bacteriën, schimmels, afvalstoffen en onverteerbare voedselresten stukken beter de bloedbaan bereiken. Dit is helemaal niet de bedoeling! Want het immuunsysteem en de lever raken enorm van slag. Omdat deze stoffen niet in de bloedbaan thuishoren gaat het immuunsysteem deze opruimen. Helaas binden deze ‘slechte’ stoffen zich aan het enzym tTG (Tissue Transglutamase). Dit enzym komt bijna overal in je lichaam voor, het zit bijvoorbeeld ook in de schildklier. De conclusie luidt dus dat de structuur van gluten (waar Gliandine in voorkomt) veel lijkt op die van schildklierhormonen. Als je gluten eet, valt het immuunsysteem niet alleen de gluten aan, maar ook de schildklier. Of dit echt zo is? Dat ga ik haarfijn uitzoeken, en daar kom ik later op terug! Er zijn in ieder geval meerdere wetenschappelijk onderzoeken die enkele feiten bevestigen, maar mijn dokter gelooft er nog niks van.