Een powernap is de oplossing als je slecht geslapen hebt

Te weinig slaap is slecht voor je gezondheid en je concentratie op werk. Dat weten we allemaal, maar de meeste van ons doen er verdomd weinig aan. Een powernap is het antwoord om toch gezond en energiek op je werk te blijven.

Een dutje zorgt ervoor dat je stress minder wordt en je immuunsysteem wordt versterkt, zo blijkt uit een studie van de Franse universiteit van Sorbonne. Chronisch slaaptekort kan leiden tot suikerziekte, overgewicht, depressie, infecties en hart-en vaatziekten. Het is dus belangrijk dat je altijd een goede nachtrust hebt. Maar als je echt een keer aan het nachtbraken bent, is een powernap tijdens de dag helemaal niet zo’n gek idee.

Powernap tests

Het onderzoek werd gehouden met proefpersonen die 2 nachten in precies dezelfde omstandigheden een nacht moesten doorbrengen. Ze mochten ’s nachts maar twee uur slapen. Alleen na de tweede nacht mochten ze overdag een halfuurtje bijtanken. Wanneer de proefpersonen geen dutje deden, schoot de hoeveelheid adrenaline in hun bloed en urine omhoog. Door deze adrenaline wordt je hartslag en je bloeddruk hoger. Een powernap van een halfuurtje hield het adrenaline niveau stabiel.

Lijkt zo’n powernap je wel iets? Dan moet je zorgen dat je niet té lang slaapt. Een powernap duurt ongeveer 30 tot 90 minuten. Zo heb je een hele slaapcyclus. Als je middenin een slaapcyclus wakker wordt, voel je je alsnog moe. En dat moet je niet hebben als je juist daarna weer wil gaan vlammen!