Overwerken? Doe het niet

Op bijna alle werkplekken, kom je collega’s tegen die áltijd overwerken. Mannen of vrouwen die blijven plakken tot het bittere end. Ik vraag me dan serieus af: wat doen ze de hele dag? Natuurlijk kan het voorkomen dat er een deadline gehaald moet worden. Of dat er in drukke tijden gewoon veel meer werk te doen is. Overwerken is in dit geval part of the job maar als je er vijf dagen per week, week in week uit, tot ver na werktijd op kantoor te vinden bent, dan doe je iets goed fout.

Ten eerste is overwerken niet fijn voor jezelf. Iedereen heeft me-time nodig en recht op een sociaal leven. Daarnaast is overwerken ook niet goed voor de zaak. Wie langer blijft, werkt niet per se harder. Lange dagen hebben invloed op je concentratie en geloof ons: je prestaties worden er niet beter op. Bij sommige kantoren wordt er verwacht dat iedereen overwerkt. Denk aan de advocatuur. Toch ken ik genoeg advocaten die voor de vorm achter het bureau blijven plakken terwijl het werk al gedaan is. Simpelweg omdat het not done is om eerder dan de partner het kantoor te verlaten. Triestig. Dan heb je ook nog mensen die zich voor het karretje van een ander laten spannen. Wanneer er structureel overgewerkt wordt, is het de hoogste tijd om bij je manager aan de bel te trekken. Er is dan niet voldoende mankracht om het werk uit te voeren en dat is niet jou probleem! Kom voor jezelf op want van overwerken wordt je geen leuker mens.

Een ongezonder leven
Overwerken is niet alleen slecht voor je humeur, het is bovenal slecht voor je gezondheid. Mensen die overwerken leven stukken ongezonder dan mensen die dit niet doen. Logisch. Overwerkers eten ongezonder (afhaalmaaltijden en snelle happen halen het niet bij een verse maaltijd), sporten minder en slapen slechter. Drie zeer belangrijke zaken voor een healthy lifestyle dus haast je naar huis.

Dag sociaal leven
Mensen zijn over het algemeen sociaal aangelegd en hebben behoefte aan mensen om zich heen. Natuurlijk heb je je collega’s maar er is meer dan werk. Het is belangrijk om een sociaal leven te hebben buiten werk om en dat hebben overwerkers minder. Meer werk betekent minder tijd voor vrienden, familie of kinderen. Vooral de relatie met kinderen wordt slechter wanneer je zeeën van tijd op kantoor doorbrengt. Dit resulteert namelijk in meer stress en irritatie waardoor je sneller boos bent. Heel ongezellig.

Overwerken is niet efficiënter
Het lijkt heel wat: iedere avond als laatste vertrekken. Maar wat doe je eigenlijk na 17.00? Of wat heb je de hele dag gedaan? Efficiënt werken is nuttiger dan overwerken.

3. Je gaat er niet efficiënter door werken

Het voelt misschien alsof je de beste werknemer ooit bent, als je nog als laatste op kantoor zit. En de motivatie zal je baas zeker waarderen, maar het is nou eenmaal zo dat je aan het einde van de dag minder voor elkaar krijgt dan wanneer je de laptop net openklapt. Die collega’s die al een half uur naar huis zijn en hebben besloten de laatste mails morgenochtend wel te beantwoorden, doen er dus beter aan dan zij die hartstikke moe nog naar het beeldscherm lopen te turen om dat laatste werk maar gedaan te krijgen. Efficiëntie is key!