Opeens zie je het: Cellulitis op je bovenarmen

De zon heeft de afgelopen dagen flink geschenen, en mouwen? Daar was het écht te heet voor. Dus hadden we massaal de armpjes bloot, krijgen ze ook nog een kleurtje hè… maar met het klimmen van de jaren krijgen sommige vrouwen ook nog iets anders: cellulitis.

Acht op de tien vrouwen heeft cellulitis en van die acht vrouwen ontdekken er ook een paar putjes in de bovenarmen. Zo zat ik laatst op het terras en aan het tafeltje naast ons zaten twee dames die het hadden over de eerste putjes in hun bovenarmen. De een had er áltijd last van, de ander zag het alleen als ze de huid op haar arm samenkneep – logisch dacht ik over dat laatste. Terwijl ze zichzelf die paar zonnige dagen per jaar in een niets verhullende outfit hijsen, krijgen ze al schrik want help: dan ziet iedereen de cellulitis. Een van de dames overwoog sterk om stappen te ondernemen. Ook hier dacht ik weer het mijne over: Je kunt een poging wagen om de strijdt aan te gaan, maar je kunt het ook gewoon accepteren. Want het is verdomd lastig om van die putjes af te komen. Denk maar niet dat liposuctie bijvoorbeeld de oplossing is, sterker nog: na deze behandeling worden de onregelmatigheden in eerste instantie alleen maar erger. Het kost veel geld, en het resultaat is nihil.

Putjes! Hoe krijg je ze?
Je krijgt cellulitus door een dunner wordende diepere huidlaag, slapper en onregelmatig bindweefsel en lokale vetophopingen onder de huid. Deze vetophopingen worden als het ware tegen de bovenste huidlaag geperst en zo krijg je het sinaasappelnetjes effect. Wil geen mens, dat weten de producenten van dure crèmes inmiddels ook en zodoende zijn er opeens ontelbaar veel smeersel om jouw putjes te bestrijden. Maar werken deze echt? Nope. De ingrediënten in de crèmes kunnen cellulitis verhelpen, maar niet op de manier waarop wij ze gebruiken. Neem cafeïne. Er is flink wat onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat cafeïne de afbraak van vetcellen kan bevorderen. Maar dan heb je wel héél veel cafeïne nodig, zoveel dat het zelfs toxisch is. En geloof ons: zoveel stoppen de producenten heus niet in hun tubes want daar kunnen ze gezeur mee krijgen. De concentraties in de crèmes die je als consument in de winkel koopt zijn zo laag, daar bestrijd je helemaal niks mee. Overigens is het niet slecht, het zijn fijne crèmes die je huid goed verzorgen. De masserende beweging als je de crème aanbrengt is ook niet verkeerd, alleen de cellulites blijft.

Wat kun je wel doen?
Cellulitis is een stukje aanleg. En het heeft natuurlijk ook te maken met je levensstijl, maar niet per se met je gewicht. Al is het niet goed om een crash dieet te volgen, want door flinke gewichtschommelingen krijgt de huid een optater. Net als van stress en roken want door hierdoor wordt de vorming van het bindweefsel verstoort. De beste optie is cellulites accepteren, doen Kim Kardashian en Jessica Alba ook. Het is namelijk geen aandoening, het is hooguit iets wat we minder mooi vinden. En hoe komt dat? Omdat we ons dat hebben laten wijsmaken door de media, er kwam een nieuw ideaalbeeld en zo geschiedde. Mocht je het toch willen verdoezelen dan kun je een tan nemen, door zelfbruiner op te smeren lijkt je huid egaler en de cellulitis minder.

Lees ook: 5 redenen om cupping te proberen.