Waarom ben jij op zoek naar een nieuwe baan?

‘Vertel, waarom ben jij eigenlijk op zoek naar een nieuwe baan’?

Als je gaat solliciteren is dit misschien wel de meest voorkomende vraag. Het is niet gek dat je potentiële werkgever wil weten waarom je jouw huidige perfecte baan wil verlaten. En nog belangrijker, ze willen weten of er geen jobhopper tegenover ze aan tafel zit.

Dus, hoe beantwoord je deze vraag? Ook als je jouw huidige werkgever meer dan beu bent?

Blijf optimistisch
Je gooit je eigen ruiten in als je vol negativiteit over je huidige baan gaat praten. Benadruk daarom de kansen die je bij het bedrijf hebt gekregen en de groei die jij al hebt doorgemaakt. Met wie was het een groot genoegen om samen te werken en wat heb je geleerd? Al deze bagage neem jij mee naar je nieuwe baan, en ook niet onbelangrijk, ze zien jou als een positief persoon.

Overdenk de vraag
Als jij het antwoord al niet weet ga je nooit met het juiste antwoord over de brug komen. Waarom ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Wil je creatiever bezig zijn? Of ben je op zoek naar meer verantwoordelijkheid? Het kan ook zijn dat je met manlief naar de andere kant van het land vertrekt of misschien is een grotere organisatie de uitdaging. Wat de reden ook mag zijn, breng deze altijd op een onderbouwde en enthousiaste manier. Zeg nooit: ‘Het boterde niet zo, dus ik wil mezelf heel graag inzetten voor jullie bedrijf’. Het is beter om de vraag te beantwoorden met: ‘Ondanks het feit dat ik ongelofelijk veel kennis heb opgedaan, kijk ik ernaar uit om nieuwe verantwoordelijkheden op me te nemen. Vooral persoonlijk contact met de klanten, het leiden van een team en groei in een bedrijf realiseren, zijn taken die ik graag op mij neem’.

Borduur door op de toekomst
Je reageert niet zomaar op een vacature, benadruk altijd de punten die deze baan zo aantrekkelijk maken. Dat kan de bedrijfscultuur zijn, maar ook het reizen of het werken in een team. Salaris is geen goed motief behalve voor jezelf; deze onderhandeling komt later pas aan de orde.

Kort en bondig
Het is echt niet nodig om als een oneindige spraakwaterval de vraag te beantwoorden. Hoe langer jij blijft door ratelen, hoe meer onnodige informatie eruit je komt. Dat willen jij en je toekomstige werkgever beide niet, dus less is more. Gooi je ambities, kennis van zaken en motivatie voor een nieuwe carrière op tafel. Drie zinnen is meer dan genoeg.

Nu moet je het zelf doen, succes!

Wat vind jij de meest vervelende vraag tijdens een sollicitatiegesprek?

Lees ook: deze Restore App verbetert de slaapkwaliteit